Anghel (BCR): BNR incearca sa faca mai competitiva creditarea in lei comparativ cu cea in valuta

Data publicarii: 02-11-2011 | Finante-Banci

Reducerea dobanzii cheie de catre BNR la 6% sugereaza faptul ca banca centrala are incredere in evolutia inflatiei, iar, pe de alta parte, ca urmare a implementarii noului regulament, inceraca sa faca creditarea in lei mai competitiva, sustine Lucian Anghel, economistul sef al BCR.

"Miscarea aceasta imi sugereaza ca Banca Nationala este foarte increzatoare in evolutia inflatiei, si aici sunt si eu, iar inflatia va cobori probabil sub 3% la inceputul anului viitor. Acum, BNR, si ca urmare a implementarii noului regulament, incearca sa faca creditarea in lei mai competitiva comparativ cu cea in valuta si atunci avea de ales intre rezerve minime in lei si dobanda. Avand in vedere contextul international, tulburarile acestea, care probabil vor continua, din pacate, si pentru Romania, probabil banca centrala a considerat ca impactul turbulentei internationale nu va fi amplificat de reducerea dobanzii", sustine Lucian Anghel.

El sustine ca reducerea rezervelor minime obligatorii (RMO) probabil  ca o s-o vedem anul viitor, in prima parte a anului.

"Depinde foarte mult si de modul in care Romania poate sa-si finanteze datoria. Eu as miza pe o reducere a ambelor, in prima etapa o reducere a RMO la lei si reducerea RMO la valuta in a doua etapa", a spus Lucian Anghel.

Economistul sef al BCR sustine ca impactul asupra dobanzilor la credite ar trebui sa fie similar cu nivelul reducerii, respectiv de 0,25 puncte procentuale.

"Este un pas de 0,25 puncte procentuale care probabil trebuie sa se vada in ROBOR, iar acesta este transferat automat in dobanda la credite. Ramane de vazut cand si cum se va vedea, pentru ca oricum ROBOR pana la o luna era sub dobanda de politica monetara. Probabil ca vom vedea dobanzi mai reduse si acest lucru se va transfera automat. Ca sa vezi credite noi cu dobanzi mai mici care sunt legate de ROBOR, si probabil vom vedea, dar aici nu este vorba de dobanda, ci de increderea consumatorilor, iar increderea consumatorilor scade. Daca aceasta incredere nu ar creste, este greu ca cineva sa inceapa sa consume sau sa faca o investitie imobiliara. Probabil vom vedea o economisire asa cum am vazut si in 2010, cand romanii au economist mai mult decat au consumat sau investit", a spus Anghel.

Consiliul de Administratie al BNR a decis miercuri reducerea dobanzii cheie cu 0,25 puncte procentuale, la 6%, incepand cu data de 3 noiembrie 2011, nivel minim de la adoptarea modelului actual de politica monetar.

Banca Centrala nu mai modificase dobanda cheie din luna mai 2010.  

NewsIn