FMI ar putea accepta mariri de pensii si salarii la jumatatea lui 2012, functie de evolutia mondiala

Data publicarii: 03-11-2011 | Actualitate

Delegatia Fondului Monetar International a apreciat ca eventuale mariri ale salariilor in sectorul public si ale pensiilor ar putea fi posibil doar la mijlocul anului viitor, o variabila importanta fiind insa situatia economiei mondiale, in contextul unor evolutii deja ingrijoratoare.

FMI ar putea fi de acord cu anumite cresteri ale veniturilor pensionarilor si bugetarilor doar daca la nivel international situatia economica nu se va deprecia. "FMI a aratat ca este posibil si corect sa se procedeze la mariri de salarii bugetare si pensii de la jumatatea anului, in functie insa si de evolutiile economice internationale", a declarat un reprezentant al coalitiei de guvernamant ce a participat la intalnirea de miercuri seara dintre liderii coalitiei si delegatia FMI, Comisiei Europene si Bancii Mondiale.

Pe de alta parte, perspectivele la nivel european sunt ingrijoratoare, in contextul in care guvernul grec vrea sa organizeze referendum pe marginea programului de austeritate, iar economia italiana este in dificultate. "In trimestrul patru al acestui an se va inregistra o scadere accelerata a unor economii europene importante si, respectiv, a exporturilor romanesti, ceea ce va influenta indicele cresterii anuale a Romaniei", au declarat aceleasi surse.

S-a discutat si despre nivelul deficitului bugetar pentru anul 2012 si s-a convenit ca in niciun caz proiectul de buget sa contina un deficit mai mare de 3%, nivel impus de prudenta necesara in contextul in care tendinta de crestere economica la nivel european este una negativa. Pe de alta parte, nu a fost exclusa o eventuala crestere a nivelului de deficit pe parcursul anului viitor, prin intermediul unei rectificari, daca acest lucru va putea fi posibil.

Autoritatile romane au adresat reprezentantului Comisiei Europene, Szekely Istvan solicitarea ca oficialitatile europene sa aprobe ca TVA-ul pe proiecele cu fonduri europene sa fie eligibil pentru rambursare, iar CE s-a aratat dispusa la acest lucru, ramanand in discutie chestiunea rambursarii TVA-ului pentru proiectele aflate deja in derulare. De asemenea, liderii coalitiei au cerut ca CE sa aprobe rapid realocarea fondurilor europene intre programele operationale, existand deja un acord de principiu al oficialitatilor de la Bruxelles. 

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: