Guvernul grec pare sa se indrepte spre o infrangere in votul de incredere din Parlament

Data publicarii: 03-11-2011 | International

Premierul elen Giorgios Papandreou pare sa se indrepte spre o infrangere in votul de incredere de vineri, din Parlamentul de la Atena, pe fondul accentuarii opozitiei in partidul sau fata de referendumul convocat. Partidul PASOK, al lui Papandreou, are o majoritate fragila in Parlament, cu 152 de mandate din totalul de 300.

Ministrul elen de finante, Evangelos Venizelos, a provocat o surpriza joi, exprimandu-se public impotriva referendumului convocat de guvern. Venizelos este un rival al lui Papandreou pentru conducerea formatiunii socialiste.

 "Locul Greciei in Zona euro este o realizare istorica a poporului grec, ce nu poate fi pusa in discutie. Acest lucru nu poate depinde de un referendum", a declarat Venizelos, intr-un comunicat dat publicitatii joi, dupa intalnirea premierului grec Giorgios Papandreou cu liderii europeni.

Pozitia ministrului a fost adoptata si de viceministrul de finante, de ministrul sanatatii si de cel al dezvoltarii.

Liderii din Zona euro spera sa prezinte un plan definitiv de actiuni pentru Grecia, inclusiv o decizie a economiilor emergente, precum China, de a contribui la sporirea capacitatii financiare a Fondului European de Stabilitate Financiara (FESA).

In 26 octombrie, tarile din Zona euro au convenit sa ofere Greciei un al doilea pachet de salvare, in valoare de 130 de miliarde de euro. De asemenea, bancile private vor sterge 50% din datoria elena.

In schimb Atena trebuie sa implementeze masuri de austeritate - reduceri salariale si concedierea a mii de bugetari. Papandreou intentioneaza sa organizeze in 4 sau 5 decembrie un referendum privind pachetul de salvare.

Insa, potrivit corespondentului BBC News, ideea referendumului este pusa in prezent sub semnul intrebarii, deoarece o eventuala prabusire a guvernului va duce la alegeri anticipate.

Mai multi parlamentari din PASOK au cerut organizarea unui vot in Parlament privind termenii salvarii, formarea unui guvern de unitate nationala sau alegeri anticipate.

Altii au cerut demisia premierului.

Intre timp, liderii europeni au decis sa blocheze urmatoarea transa, de opt miliarde de euro, din pachetul de salvare pana dupa referendum.

Initial, banii urmau sa fie deblocati la mijlocul lunii noiembrie. Iar Guvernul de la Atena avertizase ca va ramane fara bani pana atunci. Insa Papandreou a minimalizat miercuri seara riscul intrarii in incapacitate de plata.

O sursa din guvernul elen a declarat ca tara mai are bani pana la mijlocul lunii decembrie.

Marti seara, cabinetul elen a aprobat in unanimitate planul controversat al premierului Giorgios Papandreou de a convoca referendumul. 

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: