Ionut Dumitru: Romania trebuie sa atraga fonduri europene pentru ca nu genereaza datorie

Data publicarii: 04-11-2011 | Finante-Banci

Politicile economice si calitate acestora sunt esentiale pentru ca Romania sa continue sa atraga finantare externa care sa nu genereze datorii, a declarat, vineri, in cadrul unei dezbateri pe probleme economice, Ionut Dumitru, presedintele Consiliului Fiscal si economist sef al Raiffeisen Bank.

'Ce se intampla la nivel extern poate afecta si ce se intampla si in economia romaneasca. Economia este vulnerabila la deteriorarea cererii externe. Economia romaneasca a depins de cererea externa. Romania are nevoie de finantare externa, in mod cert. Politicile economice si calitatea acestora sunt esentiale pentru a atrage finantare externa. Pentru a finanta balanta de plati, avem nevoie de finantare din fonduri europene pentru ca nu genereaza datorie', a mentionat Dumitru. 

Acesta a adaugat ca spatiul de indatorare din sistemul privat nu mai este foarte mare, dar Romania are nevoie de intrari de capitaluri straine prin absorbtia de fonduri europene. 

'Spatiul de indatorare a sistemului privat nu mai este foarte mare. Avem nevoie de intrari de capitaluri straine, dar trebuie sa stimulam absorbtia de fonduri europene pentru ca acestea nu atrag datorii. Ca provocari pentru politica fiscal-bugetara pe viitor amintesc: iesirea din prociclicitatea politicii fiscal-bugetare, imbunatatirea eficientei cheltuirii banilor publici si cresterea colectarii taxelor si impozitelor, dar si reducerea semnificativa a evaziunii fiscale', a afirmat seful Consiliului Fiscal. 

Pe de alta parte, Ionut Dumitru a subliniat faptul ca Romania colecteaza taxe si impozite cu 4% mai mici decat media europeana, precum si faptul ca evaziunea fiscala este estimata la 10% din PIB. 

'Romania colecteaza taxe si impozite cu 4% mai mici decat media europeana, care este de 10% din PIB. Avem o problema certa de evaziune ficsala pe care noi o estimam ca fiind de 10% din PIB', a spus Dumitru. 

Compania Oxygen Events organizeaza, vineri, la sediul Bancii Nationale a Romaniei, dezbaterea ce are ca tema gasirea de solutii practice de guvernanta dupa expirarea acordurilor pe care Romania le are semnate cu Fondul Monetar International si Comisia Europeana. 

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: