INS: Castigul salarial mediu nominal brut a crescut cu 12 lei, pana la 2.017 lei, in septembrie

Data publicarii: 04-11-2011 | HR/Cariere

Castigul salarial mediu nominal brut a fost de 2.017 lei in septembrie, in crestere cu 12 lei fata de luna august, potrivit datelor publicate, vineri, de Institutul National de Statistica (INS). Castigul salarial mediu nominal net a fost de 1.464 lei, in crestere fata de luna anterioara cu 9 lei (0,6%). 

Valorile cele mai mari ale castigului salarial mediu nominal net s-au inregistrat in extractia petrolului brut si a gazelor naturale (4.027 lei), iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (866 lei). 

Potrivit INS, cresterile castigului salarial mediu net fata de luna august 2011 din sectorul economic s-au datorat acordarii de prime ocazionale (inclusiv prime de vacanta, trimestriale si pentru 'ziua petrolistului'), platii concediilor de odihna din fondul de salarii, platii sumelor din alte fonduri (inclusiv tichete de masa), dar si realizarilor de productii ori incasarilor mai mari (functie de contracte), a disponibilizarilor de personal cu salarii mici. 

Cele mai semnificative cresteri ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat in extractia petrolului brut si a gazelor naturale - cu 27,2%, in extractia minereurilor metalifere, fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului, fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice - intre 10% si 20%, in activitati auxiliare intermedierilor financiare (inclusiv activitati de asigurare si fonduri de pensii), alte activitati industriale n.c.a., silvicultura si exploatare forestiera (inclusiv pescuit si acvacultura), fabricarea produselor textile - intre 6% si 7,5%, in activitati de servicii in tehnologia informatiei (inclusiv activitati de servicii informatice), fabricarea calculatoarelor si a produselor electronice si optice, fabricarea produselor din cauciuc si mase plastice - intre 3,5% si 5,5%. 

Scaderile castigului salarial mediu net fata de luna precedenta au fost cauzate de nerealizarile de productie ori incasarile mai mici (functie de contracte), de dificultatile financiare din sectorul economic. De asemenea, in unele activitati economice scaderea nivelului castigului salarial mediu net din luna septembrie a fost cauzata de acordarea in luna precedenta a primelor ocazionale (inclusiv prime de vacanta), platii concediilor de odihna din fondul de salarii, platii sumelor din alte fonduri (inclusiv tichete de masa). 

Cele mai semnificative scaderi ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat in alte activitati extractive - cu 11,5%, in extractia carbunelui superior si inferior, captarea, tratarea si distributia apei, fabricarea altor mijloace de transport - intre 7% si 10%, in activitati de productie cinematografica, video si de programe de televiziune, inregistrari audio si activitati de editare muzicala (inclusiv activitati de difuzare si transmitere de programe), industria metalurgica, transporturi pe apa, depozitare si activitati auxiliare pentru transport - intre 3% si 7%. 

In sectorul bugetar s-au inregistrat usoare cresteri ale castigului salarial mediu net fata de luna august in invatamant (3,7%) - ca urmare a platii participarii cadrelor didactice in comisiile de admitere, acordarii de prime personalului didactic din invatamantul superior, precum si a incetarii contractelor personalului suplinitor cu castiguri salariale mici, in sanatate si asistenta sociala (0,2%) - ca urmare a platii drepturilor salariale restante cuvenite salariatilor din unele unitati din domeniul asistentei sociale care, in lunile anterioare, s-au confruntat cu dificultati financiare, precum si a disponibilizarii personalului care realiza castiguri salariale mici. 

In administratia publica castigul salarial mediu net a fost in usoara scadere comparativ cu luna august (-0,2%), in principal ca urmare a decontarilor in avans a concediilor de odihna acordate in lunile precedente. 

Fata de luna iulie 2010 (luna in care s-a aplicat diminuarea cu 25% a cuantumului brut al salariilor de baza, conform Legii nr. 118/2010) castigul salarial mediu net din luna septembrie 2011 a crescut in sectorul bugetar cu 16,4% in sanatate si asistenta sociala, cu 11,3% in invatamant, respectiv cu 10,2% in administratia publica. 

Fata de luna octombrie 2010 (luna de referinta pentru aplicarea majorarii cu 15% a cuantumului brut al salariilor de baza, conform Legii nr. 285/2010) castigul salarial mediu net din luna septembrie 2011 a crescut in sectorul bugetar cu 16,6% in administratia publica, cu 14,4% in sanatate si asistenta sociala, respectiv cu 8,4% in invatamant. 

Comparativ cu luna septembrie a anului trecut, castigul salarial mediu nominal net a crescut cu 9,3%. Indicele castigului salarial real fata de aceeasi perioada a anului precedent a fost de 105,7%. 

Indicele castigului salarial real pentru luna septembrie 2011 fata de luna precedenta, calculat ca raport intre indicele castigului salarial nominal net si indicele preturilor de consum, a fost de 100,8%. 

Fata de luna octombrie 1990, indicele castigului salarial real a fost de 119,1%, cu un punct procentual mai mare fata de cel inregistrat in luna august 2011. 

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: