Viceguvernatorul BNR: Nu exista iesiri de capital dinspre bancile comerciale din Romania catre bancile-mama

Data publicarii: 08-11-2011 | Finante-Banci

Cristian Popa, viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), a afirmat, luni, ca, la ora actuala, nu exista iesiri de capital nete dinspre bancile comerciale romanesti catre bancile-mama.

'Nu vedem iesiri de capital in acest moment. Erau mult mai frecvente depozitele pe termen scurt ale sucursalelor sau ale filialelor din Romania catre bancile-mama in 2009 si 2010. In acest moment, nu vedem aceste depozite ca fiind frecvente si nu vedem o scadere a finantarii. Vedem o adaugare a mai putine finantari suplimentare fata de ce ce se intampla in anii anteriori. Repet, nu vedem o iesire neta de capital catre aceste banci-mama. Este posibil ca acest lucru sa se petreaca in viitor si il impunem ca risc, dar pe care nu l-am vazut pana in prezent', a mentionat Popa. 

La finele lunii octombrie a.c, Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului BNR, a precizat ca sistemul bancar din Romania nu va fi afectat de solicitarea de capitalizare a bancilor din zona euro identificate in urma unui test de stres derulat in urma cu cateva luni. 

'Faptul ca s-a cerut o crestere a capitalizarii bancilor din zona euro, care au fost identificate in urma unui test de stres desfasurat cu ceva timp in urma, a ridicat problema ca efortul de a atinge aceasta capitalizare sa nu afecteze bancile din economiile emergente. Daca acesta capitalizare s-ar face cu extrageri din acest tari, bineinteles ca s-ar reduce potentialul de crestere. Noi am fost foarte activi ca stat in a obtine aceste lucruri. In practica, la modul in care arata sistemul bancar acum, nu vom vedea efecte negative asupra lui, dimpotriva vom vedea ca temerile sunt exagerate in Romania', a subliniat consilierul Guvernatorului BNR. 

Pe de alta parte, oficialul BNR a mentionat ca reducerea cu 50% a datoriilor suverane ale Greciei poate insemna pierderi pentru sistemul bancar care a investit in respectivele fonduri. 

'Cred ca masura in care aceste initiative vor duce la stabilirea increderii depinde de modul in care va digera piata aceste decizii dupa ce va incerca sa le coreleze in ele. Reducerea cu 50% a datoriilor suverane inseamna pierderi pentru sistemul bancar care a investit in aceste fonduri. Trebuie timp sa vedem in ce masura se ajunge la concluzia ca satisface asteptarile si atunci vom vedea daca este vorba despre o reluare a increderii sau nu', a mentionat Lucian Croitoru. 

Liderii statelor membre ale UE au adoptat miercuri seara, in Consiliul European extraordinar, o Declaratie de recapitalizare a bancilor prin care se cere adoptarea unor masuri urgente, necesare in contextul consolidarii controlului prudential asupra sectorului bancar european.Referitor strict la capitalizarea bancilor, declaratia liderilor statelor UE arata ca exista un acord larg cu privire la necesitatea unei rate superioare a capitalului de 9% din capitalul de cea mai inalta calitate si, dupa estimarea evaluarii de piata a expunerilor la datoria suverana, ambele cu incepere din 30 septembrie 2011, pentru crearea unui sistem de amortizare temporar, justificat de circumstante exceptionale. Acest obiectiv cantitativ de capital va trebui atins pana la 30 iunie 2012, pe baza planurilor convenite cu autoritatile de supraveghere nationale (si coordonate de Autoritatea Bancara Europeana - ABE). 

Autoritatea europeana a bancilor (EBA) a evaluat miercuri la 106 miliarde de euro necesarul de recapitalizare. Bancile elene sunt principalele vizate (30 de miliarde), inaintea bancilor spaniole (26,16 miliarde) si italiene (14,77 miliarde).

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: