Franks (FMI): Crestere economica de 1,5% pentru Romania in 2011 si intre 1,8-2,3%, in 2012

Data publicarii: 08-11-2011 | Economie

Cresterea economica preconizata pentru anul 2011 in cazul Romaniei se va mentine la 1,5%, sustinuta de exporturi puternice si o agricultura buna, in timp ce misiunii Fondului Monetar International (FMI) in Romania

'Anticipam ca in anul 2011, cresterea economica se va mentine la 1,5% sustinuta de exporturi puternice si de o agricultura buna. Pentru 2012, perspectivele s-au inrautatit si estimam o crestere intre 1,8 si 2,3%, conditionata de o mai buna absorbtie a fondurilor europene. Mai importanta va fi mentinerea unei politici prudente. In acelasi timp, va fi vital pentru Romania sa-si consolideze eforturile de absorbtie a fondurilor europene. Majorarea cheltuielilor din fonduri europene ar putea insemna un stimul pentru economie, fara a impovara finantele publice. Acest lucru este cu atat mai important cu cat dificultatile financiare vor conduce la restrictionarea cheltuielilor bugetare', a afirmat Franks. 

Oficialul FMI a adaugat ca pentru anul 2012 s-a stabilit in discutiile cu autoritatile romane o tinta de deficit de sub 3% in termeni ESA. 

'Inflatia a scazut semnificativ datorita unei recolte bune si ne asteptam sa scada in perioada urmatoare. Pentru 2012, am convenit reducerea deficitului fiscal la sub 3 procente in termeni ESA. Este esential pentru e reduce vulnerabilitatea in fata situatiei din Europa. Autoritatile ar trebui sa limiteze cu strictete cheltuielile in afara bugetului. Am convenit inghetarea nominala a salariilor din sectorul public si a pensiilor. Este un buget prudent si am convenit ca daca conditiile de piata o vor permite sa majoram salariile din sectorul public si pensiile de la jumatatea anului viitor', a spus Jeffrey Franks. 

Seful misiunii FMI a facut aceste declaratii la finalul celei de-a treia evaluari din cadrul acordului stand-by cu Romania, care s-a derulat la Bucuresti in perioada 25 octombrie-7 noiembrie. Evaluarea a fost realizata de o misiune comuna a FMI, Comisiei Europene si Bancii Mondiale. 

Daca Board-ul FMI va aproba a treia evaluare, Fondul va disponibiliza pentru Romania o noua transa de asistenta financiara de 475 milioane euro. 

Acordul cu FMI are o durata de 24 de luni si se deruleaza concomitent cu un nou acord preventiv cu Uniunea Europeana, in valoare de 1,4 miliarde de euro, precum si cu un imprumut de 400 milioane de euro de la Banca Mondiala. 

Fiind vorba despre un acord de tip preventiv, banii de la FMI pot fi trasi numai in cazul unei situatii exceptionale, cum ar fi un atac speculativ asupra leului, declansat de o criza in regiune, concretizat printr-o pierdere masiva de rezerve si de incredere, sau in cazul in care Trezoreria esueaza, in doua - trei randuri, sa se finanteze la costuri acceptabile. 

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: