BNR explica de ce ar putea deveni necesara infiintarea unei banci-punte si cum va functiona aceasta

Data publicarii: 08-11-2011 | Finante-Banci

Banca-punte - cel mai nou concept de institutie financiara lansat pe piata locala - reprezinta o institutie de credit care ar putea aparea pe piata in momentul in care BNR va decide ca o banca de dimensiuni relevante pentru sistemul financiar nu mai poate face fata problemelor pe cont propriu si nici nu se mai poate baza pe sprijinul actionarului majoritar.

Pentru a evita aparitia unui soc sistemic, BNR poate decide ca activele si pasivele bancii respective sa fie transferate bancii-punte pe o perioada de doi ani, dupa care aceasta sa fie vanduta unui investitor solid. Astfel, va fi asigurata continuitatea activitatii, iar clientii bancii intrate in dificultate nu vor fi afectati.

Conducerea executiva bancii-punte va fi asigurata de catre persoane cu reputatie si experienta in domeniul financiar-bancar, aprobate de BNR, iar institutia va fi detinuta de catre Fondul de Garantare a Depozitelor.

Banca-punte nu poate da faliment. Banca ale carei active sunt absorbite de catre banca-punte isi pierde automat licenta si intra in lichidare.

Integral in Ziarul Financiar

Tag-uri:
Ultimele stiri pe BankNews.ro: