Jeffrey Franks: Parlamentul are un rol crucial in privinta politicilor economice ale Romaniei

Data publicarii: 09-11-2011 | Economie

Jeffrey Franks, seful delegatiei Fondului Monetar International /FMI/ in Romania a declarat, marti, in debutul intalnirii cu membrii Comisiei de buget, finante, banci din Camera Deputatilor ca Parlamentul are un rol extrem de important in implementarea politicilor economice ale Romaniei.

'Este placere si o onoare pentru echipa noastra sa discutam cu o echipa atat de numeroasa a Camerei Deputatilor. Dumneavoastra aveti un rol crucial de jucat in ceea ce priveste politicile economice ale Romaniei, aici in Parlament. Din acest motiv este extrem de important pentru noi sa putem sa impartasim punctele noastre de vedere si constatarile pe care le-am facut pe parcursul misiunii, cat si sa ascultam opiniile si punctele dumneavoastra de vedere, lucru pentru care dorim sa va multumim foarte mult', a afirmat Franks. 

Membrii Comisiei pentru buget, finante, banci din Camera Deputatilor se intalnesc, marti dupa-amiaza, cu delegatia FMI condusa de catre Jeffrey Franks, cu scopul de a discuta pe marginea bugetului pe anul 2012, dar si in ceea ce priveste masurile referitoare la salariile bugetarilor si pensiilor. 

Misiunile FMI si Comisiei Europene /CE/ au incheiat luni o noua evaluare a acordului preventiv cu Romania, care are ca obiectiv consolidarea cresterii economice si mentinerea stabilitatii macroeconomice si financiare. Aceasta a fost a treia evaluare a acordului de catre FMI si prima evaluare oficiala a CE. 

Daca Board-ul FMI va aproba, la jumatatea lunii decembrie, a treia evaluare, Fondul va disponibiliza pentru Romania o noua transa de asistenta financiara de 475 milioane euro. Asistenta financiara acordata de FMI se ridica la 3,5 miliarde de euro. 

Acordul cu FMI are o durata de 24 de luni si se deruleaza concomitent cu un nou acord preventiv cu Uniunea Europeana, in valoare de 1,4 miliarde de euro, precum si cu un imprumut de 400 milioane de euro de la Banca Mondiala. 

Fiind vorba despre un acord de tip preventiv, banii de la FMI pot fi trasi numai in cazul unei situatii exceptionale, cum ar fi un atac speculativ asupra leului, declansat de o criza in regiune, concretizat printr-o pierdere masiva de rezerve si de incredere, sau in cazul in care Trezoreria esueaza, in doua - trei randuri, sa se finanteze la costuri acceptabile.

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: