Florin Georgescu: IFN-urile au ajuns sa detina 10% din activele sistemul bancar

Data publicarii: 29-09-2006
Florin GeorgescuToate institutiile financiare nebancare (IFN) controleaza la ora actuala aproximativ 10% din activele sistemului bancar romanesc, a declarat vineri Florin Georgescu, prim vice guvernator al Bancii Nationale Romane. Activele si plasamentle in credite ale IFN-urilor reprezinta 3,4 miliarde euro, potrivit datelor oficiale ale BNR, a mai declarat Georgescu.
Pana in prezent, 4.800 de entitati s-au inscris pe lista institutiilor financiare nebancare, dintre care doar 3.900 s-au notificat la BNR. Marea majoritate a IFN-urilor (84%) sunt societati de leasing. Circa 7% sunt societati de credit de consum, iar inca 5% - societati de microcreditare. Dintre acestea doar 3.900 s-au notificat la BNR.

"Inscrierea IFN-urilor in registrele BNR merge mai greoi pentru ca nu si-au depus toate documentele solicitate de banca centrala prin noile norme", a mai spus Georgescu, care a adaugate ca in registrul general si special au fost inregistrate pana acum doar 15 entitati, din care doar una este IFN.

Entitatile notificate la BNR, dar neinsrise in registru mai pot desfasura actvitati de creditare insa trebuie sa-si completeze documentatiile si sa trimita raportari catre banca centrala pentru a indeplinii criteriile legale de functionare.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: