Traian Basescu: Romania mentine obiectivul de aderare la zona euro in 2015 si este pregatita pentru Schenghen/FAZ/

Data publicarii: 10-11-2011 | Finante-Banci

Romania isi mentine obiectivul de aderare la zona euro in 2015 si este pregatita pentru aderarea la Schenghen, a afirmat presedintele Romaniei, Traian Basescu, intr-un interviu acordat joi ziarului german Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), pe marja vizitei sale oficiale efectuate in Germania, motivand de ce guvernul doreste ca Romania sa adopte moneda unica europeana in pofida crizei din zona euro.

Traian Basescu a afirmat pentru FAZ ca, in contextul masurilor luate in ultimii doi ani, aderarea Romaniei la zona euro pana in 2015 este realista si, in plus, o idee benefica, intrucat aderarea slujeste intereselor europene si indeplinirii de catre Bucuresti a datoriilor stipulate in tratatele de aderare la UE. El a subliniat ca Romania isi mentine telul de aderare la zona euro in 2015 intrucat acesta este un stimulent pentru toate partile. 

In acest context, a aratat seful statului roman, importanta este mai degraba cladirea unei economii eficiente, decat indeplinirea criteriilor stipulate prin Tratatul de la Maastricht, iar pana atunci Romania trebuie sa restructureze sectorul energetic si sa modernizeze infrastructura. El a adaugat ca sistemul de sanatate este in plina reforma, ceea ce a atras dupa sine masuri dure, printre care si inchiderea a 70 de spitale, iar piata muncii a fost liberalizata in ultimii ani prin introducerea de conditii dure. Traian Basescu a mentionat si necesitatea reformarii sistemului de invatamant adaugand ca toate masurile luate in prezent au ca scop pregatirea Romaniei pentru aderarea la zona euro. 

In context, FAZ evidentiaza ca Romania indeplineste in acest moment criteriul datoriei publice necesar aderarii la zona euro. Spre deosebire de alte state europene, datoria publica a Romaniei este redusa, reprezentand 31, 8% din PIB. Traian Basescu este de parere ca aceasta creste anual si ca este necesara o reducere a deficitului bugetar, care anul trecut totaliza 6,5% din PIB si care in 2012 urmeaza sa aiba o tinta de 1,9%. Scopul este ca in 2013 sa se ajunga la un buget si mai echilibrat, lucru realizabil prin masurile de austeritate aplicate, a caror necesitate incepe sa fie inteleasa de populatie. 

La intrebarea de unde au romanii rabdarea necesara pentru a face fata acestor masuri de austeritate si cat vor mai suporta aceasta politica, Traian Basescu a explicat ca romanii nu sunt deosebit de rabdatori, intrucat si in Romania au avut loc proteste. Pe de o parte, poporul critica masurile guvernului, iar pe de alta parte intelege ca sunt necesare, chiar daca neplacute, intrucat observa greutatile cu care se confrunta alte state mai bogate (Italia, Portugalia, Spania, Irlanda), a subliniat Basescu, adaugand ca este de folos faptul ca oamenii incep sa sesizeze ansamblul situatiei economice si sa realizeze ca ceea ce se intampla in Grecia se poate repeta. Trebuie asumate o serie de costuri politice pentru a evita declansarea unei asemenea situatii in Romania, a subliniat Basescu. 

La intrebarea ce se va intampla daca la urmatoarele alegeri nu i se va mai permite sa asigure cadrul acestei politici, Traian Basescu a replicat ca PDL poate atinge un prag electoral de circa 30% in cazul in care nu va fi afectat de scandaluri de coruptie in interiorul partidului. Basescu s-a declarat multumit de codul etic propus de Monica Macovei, motivand ca alegatorii sunt deosebit de sensibili cand vine vorba de coruptie, iar cine este vizat de asemenea acuzatii trebuie sa paraseasca imediat partidul. Presedintele Romaniei a dorit sa mentioneze ca s-au facut progrese in cea ce priveste combaterea coruptiei, dar ca partidele sunt slabite de lipsa unei culturi politice. 

Referitor la coruptie si abuzul de putere, considerate responsabile pentru reactia negativa a unor state fata de aderarea Romaniei la spatiul Schengen, Basescu a subliniat ca lupta apriga purtata de guvern pentru eradicarea coruptiei in randul autoritatilor vamale si politiei de frontiera a dat roade. In plus, a afirmat el, coalitia la putere in Olanda are un partid de extrema dreapta in componenta ei. Romania este pregatita pentru aderarea la Schengen, Comisia Europeana a confirmat indeplinirea tuturor criteriilor, iar Franta si Germania s-au lasat si ele convinse de aceasta. Europa nu trebuie sa se lase influentata in aceasta chestiune de un partid de extrema dreapta, ostil Uniunii Europene, a conchis Traian Basescu. 

Sursa: AGERPRRES