Maramures: Incendiile de pe Valea Chiuzbaii si Valea Serpoaia au fost stinse cu elicopterul

Data publicarii: 11-11-2011 | Mediu

Pompierii militari au reusit sa stinga incendiile de pe Valea Chiuzbaii si Valea Serpoaia cu sprijinul unui elicopter al Ministerului Administratiei si Internelor, dupa ce focul ardea mocnit de cinci zile.

Purtatorul de cuvant al Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta Maramures, Dan Buca, a declarat, joi seara, pentru AGERPRES ca elicopterul din cadrul Inspectoratului General de Aviatie al Ministerului Administratiei si Internelor a contribuit in buna parte la lichidarea incendiilor izbucnite pe Valea Chiuzbaii si Valea Serpoaia. 

"Conditiile meteorologice au favorizat ridicarea de la sol a aparatului de zbor care s-a alimentat cu apa din barajul de acumulare Stramtori-Firiza. Pentru stingerea incendiului de pe Valea Chiuzbaii au fost folositi 9.000 de litri de apa care au fost deversati pe pantele abrupte ale muntelui, cu ajutorul instalatiei din dotare", a spus Dan Buca. 

Dupa interventia pe Valea Chiuzbaii, elicopterul a alimentat din nou din lacul de acumulare si s-a deplasat pe Valea Serpoaia, in comuna Suciu de Sus, unde a intervenit pentru stingerea incendiului. 

In aceasta zona muntoasa, elicopterul a utilizat 9.000 de litri de apa. 

Un alt incendiu de vegetatie uscata declansat la iesirea din localitatea Rohia spre satul Boiereni a fost lichidat tot cu ajutorul elicopterului MAI, prin deversarea a 3.000 de litri de apa provenita din lacul Lighet. 

Actiunea aeriana de stingere a celor trei incendii a fost coordonata de comandantul Pichetului de Pompieri Targu Lapus, locotenent Radu Bodea. Acesta a fost sprijinit la sol de silvicultori si membri ai comitetelor locale pentru situatii de urgenta. 

Prefectul judetului Maramures, Sandu Pocol, a apreciat efortul echipajului de elicopter, pompierilor militari si al silvicultorilor care au participat la stingerea celor trei incendii. 

"Multumim echipajului elicopterului MI-17 - comandantului, copilotului, operatorului tehnic de bord, operatorului instalatiei speciale - si apreciem profesionalismul de care au dat dovada pe parcursul celor doua zile in care ne-au acordat sprijin pentru lichidarea celor doua incendii. De asemenea, apreciem daruirea pompierilor militari si a personalului civil care a fost alaturi de noi si care au evaluat si au monitorizat situatia, respectiv au actionat rapid si eficient in efortul de a limita producerea de pagube in suprafetele de padure afectate de incendii", a spus prefectul judetului Maramures, Sandu Pocol. 

Dupa indeplinirea misiunii in judet, elicopterul a zburat spre judetul Hunedoara, unde a fost solicitat sa participe la stingerea incendiilor de padure dintr-o zona montana. 

Sursa: AGERPRES


Ultimele stiri pe BankNews.ro: