Jeffrey Franks: Trecerea Romaniei la euro poate fi amanata, daca nu e pregatita economic

Data publicarii: 14-11-2011 | Finante-Banci

Adoptarea de catre Romania a monedei unice europene, in 2015, este o tinta foarte ambitioasa, ce poate fi amanata, daca economia nu va fi reformata eficient, avand in vedere situatiile actuale cu care se confrunta tarile care au aderat la euro fara a avea o economie solida, a declarat, duminica, intr-o dezbatere televizata la ProTV, seful delegatiei Fondului Monetar International in Romania, Jeffrey Franks.

'Aderarea Romaniei la euro in 2015 este posibila, dar este o tinta foarte ambitioasa. Nu trebuie sa o faca inainte de a fi pregatita. Vedem acum ce probleme intampina tarile care nu au fost pregatite si au aderat. Romania trebuie sa aiba o economie flexibila, reformata eficient, inainte de a trece la moneda europeana. Totusi, mentinerea acestei tinte este buna pentru pastrarea presiunii asupra aplicarii reformelor necesare. Daca acestea nu vor fi gata, aderarea poate fi amanata. Vom vedea', a spus Jeffrey Franks. 

Seful delegatiei FMI in Romania a adaugat ca Romania trebuie, totusi, sa isi respecte angajamentele fata de Uniunea Europeana in privinta aderarii la moneda europeana. 

'Este un angajament luat fata de UE. Daca s-a angajat, acum trebuie sa se pregateasca. Nu trebuie sa o faca inainte de a fi pregatita, insa. Vedem acum ce intampina tarile care nu au fost pregatite. Este necesara o economie flexibila, reformata eficient inainte de a trece' la euro, a subliniat oficialul FMI. 

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: