ANM: Rezerva de umiditate din sol, satisfacatoare in majoritatea zonelor de cultura in aceasta perioada

Data publicarii: 15-11-2011 | Mediu

Rezerva de umiditate in stratul de sol se va mentine la valori satisfacatoare si apropiate de optim in cea mai mare parte a zonelor de cultura, in timp ce fenomenul de seceta pedologica va fi semnalat in estul, sud-estul si vestul teritoriului, releva prognoza agrometeorologica emisa de Administratia Nationala de Meteorologie, valabila pentru intervalul 10-16 noiembrie.

Potrivit sursei citate, din punct de vedere meteorologic, vremea normala de la inceputul perioadei analizate va intra intr-un proces de racire accentuata, in cea mai mare parte a zonelor de cultura. 

Astfel, temperatura medie diurna a aerului se va incadra intre -2 si 9 grade Celsius in primele zile, valori apropiate de normele climatologice si intre -5 si 6 grade Celsius spre sfarsitul intervalului, abaterile termice negative fiind de 1-6 grade Celsius. 

Totodata, temperatura maxima a aerului se va situa intre 0 si 13 grade Celsius, la nivelul intregii tari, in timp ce minima va fi cuprinsa intre -10 si 4 grade Celsius, in majoritatea regiunilor agricole, posibil mai scazute in depresiuni, unde, local, se va produce bruma si inghet la sol. 

Din punct de vedere al precipitatiilor, sunt posibile ploi in cea mai mare parte a zonelor agricole, dar si mixte (ploaie, lapovita si ninsoare), indeosebi in sud-estul tarii, fiind insotite de intensificari ale vantului. 

Pe de alta parte, rezerva de umiditate in cultura graului de toamna in stratul de sol 0-20 cm se va mentine la valori satisfacatoare si apropiate de optim, in cea mai mare parte a zonelor de cultura. Seceta pedologica cu diferite grade de intensitate, respectiv moderata, puternica si extrema, se va semnala in continuare in estul, sud-estul si vestul teritoriului agricol. 

Pe fondul regimului termic din aer si sol mai scazut decat in mod normal, procesele fiziologice ale speciilor de toamna vor inregistra o incetinire a ritmurilor de vegetatie, mergand pana la stagnarea temporara a proceselor vegetative, indeosebi in nordul si centrul tarii. 

Specialistii ANM mentioneaza ca lucrarile agricole in camp se vor efectua in conditii relativ bune, exceptand zilele cu precipitatii si definitivarea lucrarilor de eliberare a terenurilor agricole de resturile vegetale. 

De asemenea, este recomandata continuarea efectuarii araturilor adanci de toamna, administrarea ingrasamintelor pe baza de azot si fosfor la culturile de toamna semanate in perioada optima, precum si efectuarea de tratamente fito-sanitare in plantatiile pomi-viticole.

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: