Raiffeisen Capital Management: Raport actual privind pietele de capital ale tarilor emergente

Data publicarii: 15-11-2011 | International

Prezentare Globala

In luna octombrie, pietele de actiuni din tarile emergente si ale natiunilor industrializate au inregistrat o recuperare puternica. Indicele american S&P 500 a cunoscut o apreciere de curs de aproape 13% fiind cea mai buna luna bursiera din 1974, recuperand astfel toate pierderile de la inceputul anului. Indicii actiunilor din numeroase tari emergente au inregistrat de asemenea aprecieri de curs de doua cifre.  Aceasta situatie trebuie interpretata ca o contrareactie pe termen scurt fata de pierderile semnificative de lunile precedente - intr-un context de piata caracterizat printr-o ambianta foarte negativa, anumite vesti pozitive, a se intelege mai putin negative decat altele, au fost suficiente pentru a trezi un anumit interes de cumparare si pentru a-i incita pe investitorii care aveau pozitii scurte sa treaca la schimbarea lor. In plus, la nivelul zonei euro se intrezaresc tot mai multe semne legat de pasii ce trebuie luati in cazul Greciei. Cu toate ca o solutie sustenabila la problemele fundamentale nu exista inca, inca odata s-a mai castigat timp.  De mai bine de un an pietele sunt preocupate de criza datoriilor, osciland intre inceputuri de solutii, gauri de mai multe miliarde, negari, vesti proaste si sperante ;  s-ar parea ca s-a intrat intr-o anumita stare de oboseala. O veste pozitiva mai credibila decat altele este perceputa cu o oarecare usurare desi marile probleme si ele mereu prezente. Cu toate acestea, ca urmare a compromisurilor obtinute dupa multe lupte, impactul Fondului European pentru Stabilitate Financiara (EFSF) ar trebui sa iasa mult intarit desi volumul acestuia nu este mereu suficient pentru a veni in ajutorul unor tari precum Spania si Italia si sa contribuie in caz de nevoie la o recapitalizare a bancilor europene amenintate. Se pare ca Grecia va fi scutita de o parte a datoriei sale  - solutia adoptata acum nu va fi cu siguranta ultima. Daca bancile au renuntat la 50 % din creantele lor, Grecia trebuie cel putin sa reuseasca sa-si reduca datoria la dublu (!) din limita maximala prevazuta in tratatul de la Maastricht. Anuntul primului-ministru grec privind reducerea la zero a deficitului bugetar pentru 2012, ar trebui privit avand in vedere experienta din ultimele 24 luni si problemele economice enorme cu care se confrunta economia Greciei.

Pentru SUA, UE  si Japonia, recesiunea ramane un scenariu absolut realist pentru urmatorul trimestru, avand in vedere conditiile structurale potrivnice. In cele mai multe piete emergente, dimpotriva, cresterea economica ar trebui sa ramana pozitiva, cu toate ca si aici sar resimti o slabire  considerabila. Temerile de o "aterizare dura” in China par din nou sa se indeparteze.  Chiar daca o desolidarizare din partea UE si SUA nu poate fi luata in considerare, afirmam ca pietele emergente sunt bine pregatite sa faca fata unei noi slabiri a situatiei economice mondiale, avand in vedere cresterea resurselor lor financiare si aprecierea semnificativa inregistrata in cadrul pietelor interne ale acestor tari. Pentru economiile din Europa Centrala si de Est riscul unei recesiuni majore in zona euro exista in conditiile in care criza datoriilor s-ar prelungi  si/sau guvernele ar decide programe de economisire mult mai drastice decat in prezent.

Focus teritorial

China

Cele mai recente date economice din China scot pentru un timp pe plan secund perspectivele legate de o aterizare dura a economiei. Datele PIB pentru al treilea trimestru sunt interpretate ca fiind pozitive, ca si indicele Purchasing Managers' Index (PMI), precum si o serie de alte date economice. PIB-ul  pentru al treilea trimestru, de 9,1%, a fost usor  sub valoarea trimestrului precedent (9,5% p.a.) ramanand mai scazut decat era estimat. IndicelePurchasing Managers'  Index  sugereaza o sporire a comenzilor noi in special in ceea ce priveste exportul. In acelasi timp,  incetinirea ritmului economic din Europa este reflectat in exporturile chinezesti catre Europa - acestea au scazut cu aproape 7%  in luna septembrie fata de luna august. In concluzie, imaginea economica data de indicatorii economici poate fi, in cel mai bun caz descrisa  ca o stabilizare.  Semnele pentru urmatoarele cateva luni sugereaza o apreciere moderata. Trebuie sa avem in vedere consecintele scaderii economice la nivel mondial dar si politica monetara restrictiva din ultimele luni. In ceea ce priveste politica monetara ne putem astepta odata cu noul an la o relaxare in ceea ce priveste rezerva minima si controlul creditarii. Optimismul s-a manifestat inca odata in cadrul pietei de actiuni chineze. 

Astfel, in octombrie, s-a inregistrat o noua apreciere de curs,  actiunile din Hong Kong au crescut mult mai puternic decat actiunile A din Shanghai. Aprecierile de curs au avut loc intrun mediu de tranzactionare mai degraba restrans. Nu se poate deduce din asta o tendinta noua ascendenta durabila in cazul actiunilor chineze.

India

Banca centrala din India a majorat recent dobanda de referinta cu 25 puncte de baza la 8,5%. Justificarea consta in nivelul ridicat al inflatiei, care persista la peste 9% de 10 luni . In acelasi timp, banca centrala a lasat de inteles ca o majorare ulterioara (la urmatoarea intalnire din decembrie), nu ar mai fi necesara. Aceasta se astepta la o scadere a inflatiei incepand din decembrie  - economia prezinta deja o scadere notabila. Banca centrala  va ramane totusi vigilenta: o depasire a deficitului public vizat de guvern  de 4,6% ar creste din nou presiunea inflationista. Piata de actiuni a inregistrat o recuperare neta in ultima saptamana, in contextul evolutiilor internationale. Perspectiva unui final apropiat al ciclului de majorare a dobanzii de referinta a obtinut un anume sprijin. Contextul economic international si al pietei de capital nu lasa sa se intrevada o redresare durabila.  Acest lucru este valabil si pentru majoritatea monedelor pietelor emergente,  inclusiv rupia indiana.  Atata timp cat apetitul pentru risc inrandul investitorilor ramane in continuare  scazut, potentialul de apreciere ramane relativ limitat.

Brazilia

Asteptarile de crestere economica pentru 2011  si pentru anul viitor au fost inca odata revizuite descendent, cresterea economica fiind revizuita la 3% in loc de 4% cat era preconizat. Banca centrala a raspuns prin diminuarea dobanzii de referinta cu 0,5 %, ceea ce a lasat nivelul real al dobanzilor relativ scazut pentru Brazilia. Amenintarea se mentine in ceea ce priveste inflatia. Moneda braziliana a recastigat teren fata de dolar dupa depreciarea puternica din septembrie. O moneda mai slaba este de dorit in materie de politica economica. 

Piata de actiuni braziliana a inregistrat o redresare semnificativa in octombrie si cu un procent al aprecierii de peste 14 %  se numara printre tarile emergtente cele mai solide. Aprecierea a avut loc la o scara larga, valorile bancare prezentandu-se extrem de pozitiv.

Rusia

Redresarea economica a Rusiei continua sa piarda din avant; productia industriala  a inregistrat din nou o scadere. Cu toate acestea, perspectivele legate de consumul privat sunt in prezent (inca)  pozitive:  somajul cunoaste o scadere sustinuta, cifrele pentru comertul  cu amanuntul sunt robuste iar salariile reale inregistreaza o crestere constanta. Marea necunoscuta in materie de evolutie bugetara pentru Rusia, este si ramane pretul petrolului. In luna octombrie, pretul petrolului a inregistrat o crestere semnificativa - rubla s-a apreciat fata de cosul valutar  euro-dolar  SUA, fiind in comparatie lunara una dintre cele mai puternicemonede.  In acest context, cursul obligatiunilor de stat rusesti a crescut. In luna octombrie, randamentele au scazut relativ puternic.

Masurata prin intermediul MICEX, piata de actiuni a  Rusiei, dupa pierderile semnificative din lunile anterioare, a inregistrat o apreciere de aproape 10%. De noua majorare a pretului petrolului au profitat in special,  valorile petroliere si de gaze. Cursul valorilor operatorilor de conducte a fost  si el stimulat datorita asteptarilor unor expedieri mai mari catre  China.  In schimb, valorile legate de materiile prime, valorile miniere si ale producatorilor de otel precum si actiunile bancare au cunoscut o evolutie moderata.

Turcia

Cea mai mare provocare  pentru Turcia este nivelul ridicat al deficitului de cont curent. Pentru a preveni extinderea acestuia,  banca centrala a luat masuri in cursul anului de depreciere a monedei proprii,   facand prin urmare importurile mai scumpe si exporturile mai ieftine. Cu toate acestea, pana in prezent inca nu s-a reusit o scadere sustinuta a deficitului comercial. Pe de alta parte, presiunile inflationiste sunt in crestere datorita preturilor mai maride import,  astfel ca banca centrala si-a schimbat acum mesajul in directia unor masuri de sustinere a monedei. Aceste masuri presupun in special furnizarea unei cantitati suficiente de lichiditate prin intermediul licitatiilor zilnice de dolari SUA si prin reducerea rezervelor minime obligatorii pentru depozitele bancare (nivelul dobanzii de referinta nu a fost modificat). Astfel tendinta de devalorizare  a lirei turcesti a fost oprita.  Moneda turca a ramas in octombrie practic neschimbata fata de euro si a castigat teren in raport cu dolarul american. Obligatiunilede stat turcesti au fost afectate negativ de aceste masuri, cu toate acestea, randamentele au crescut brusc in comparatie lunara.

Indicele actiunilor ISE-100 de la bursa din Istambul a fost unul dintre putinii indici bursieri care in octombrie a inregistrat o scadere semnificativa  - diferit fata de tendinta mondiala, in luna septembrie inregistrase  o apreciere. Valorile bancare  au fost cei mai mari perdanti,  in timp ce valorile industriale, energetice si miniere au inregistrat o evolutie superioara mediei.

Polonia

La alegerile parlamentare din Polonia din luna octombrie a fost pentru prima data de la sfarsitul regimului socialist, cand  partidul de guvernamant si-a  putut  apara majoritatea - PO(Platforma  Civica), a putut astfel mentine coalitia  cu PSL (Partidul Taranilor Polonezi). 

Masurile aflate pe agenda guvernului sunt dificile deoarece posibilitatile financiare destinate unor reforme necesare precum  si  pentru  masurile de stimulare economica s-au redus considerabil pentru tara cea mai merituoasa din Europa Centrala (este singura tara membra a UE care a traversat criza economica din 2008 fara sa cunoasca recesiunea).  Dateleeconomice mai slabe,  datoria publica ridicata si o balanta comerciala negativa  limiteaza posibilitatile de a mentine procesul de reforma aflat  in desfasurare. O noua decuplare a Poloniei de la marile tendinte de dezvoltare ale regiunii este din ce in ce mai putin probabila. 

Productia industriala si vanzarile cu amanuntul au surprins din nou  pozitiv in ultimele luni.  Dinamica  economica ar trebui sa scada in decursul lunilor urmatoare, principalii indicatori economici semnaland in mod clar  o incetinire. Inflatia a surprins  si ea pozitiv, inregistrand o crestere mai mica  decat se astepta - dar momentan nu reprezinta punctul central al participantilor la piata. Odata cu cresterea apetitului pentru risc al investitorilor, obligatiunile de stat poloneze au recastigat teren iar zlotul polonez s-a apreciat si el. Indicele polonez al actiunilor WIG20 a compensat in octombrie pierderile din septembrie. Au fost solicitate in special valorile bancare, energetice si cele industriale.

Cehia

Incetinirea cresterii economice  in Europa de Vest se reflecta  si in balanta comerciala a Cehiei. In ultimul timp, exporturile au cunoscut o scadere iar principalii  indicatori economici sugereaza un nou recul economic. Pentru lunile urmatoare dinamica economica este de asteptat sa ramana slaba. Comparativ cu Polonia, Cehia a fost in mod clar mai afectata de scaderea continua a cererii in Europa de Vest, mai ales ca cererea interna din Cehia nu da inca semne de recuperare notabile.  Recenta decizie a guvernului de a majora TVA-ul sireducerile semnificative ale cheltuielilor sociale vor reduce intr-adevar deficitul bugetar,  dar, de asemenea, vor pune o  sarcina suplimentara asupra unei economii interne deja slabe. In acest mediu, la urma urmei, in Cehia inflatia ramane sub control - nivelul inflatiei de +1,8% valoare anuala ramane in banda  de toleranta a bancii centrale, astfel incat nu exista nici o presiune de a actiona asupra  autoritatii monetare cehe. Banca centrala se poate concentra astfel asupra mediului economic si in cazul unei deteriorari mai pronuntate a perspectivelor de crestere economica ar putea trece la o noua scadere a dobanzii de referinta  - aceasta se situeaza inca la nivelul record de 0,75%. In octombrie coroana ceha a inregistrat o apreciere usoara,  dar nu a compensat pentru investitorii in Euro scaderea cursului obligatiunilor de stat cehe.  

Piata de actiuni ceha a terminat luna fara schimbari notabile, ramanand astfel cu mult in urma celorlalte piete din regiune. Actiunile sectorului energetic s-au comportat mai bine decat valorile sectorului financiar care au inregistrat o evolutie modesta.

Ungaria

In contextul actual, balanta comerciala a Ungariei se prezinta deosebit de robust. Inflatia ia surprins in ultimul timp pozitiv pe participantii la piata - a crescut cu o rata anuala de 3,4%, usor  mai putin decat era asteptat.  In cazul in care dinamica inflatiei continua tendinta descendenta, cum este preconizat de catre banca centrala, se va dispune de o marja de actiune care ar permite reducerea dobanzii de referinta.  Acest lucru ar fi dificil intr-un mediu marcat de turbulente si avand in vedere persistenta unui forint slab. In luna octombrie forintul nu a profitat ca alte monede din regiune, investitorii privind cu un ochi critic planurile actualei guvernari. Am putea chiar asista la o retrogradare din partea  agentiilor de rating in urmatoarele saptamani.  Cursul obligatiunilor de stat maghiare s-a apreciat usor  - insa slabiciunea persistenta a forintului a absorbit acest usor plus in favoarea investitorilor in euro. 

Pe termen lung, nivelul de randament al obligatiunilor maghiare este atractiv, dar  pe termen mdiu  sunt de asteptat fluctuatii mari.In septembrie piata de actiuni maghiara, cu o depreciere de aproximativ 15%, a fost unadintre cele mai slabe din regiune - pe de alta parte, in luna octombrie a fost una dintre pietele cele  mai puternice, recuperand o mare parte a pierderilor anterioare. Indicele BUX a fost stimulat in principal de actiunile farmaceutice. Valorile energetice si cele bancare au inregistrat si ele aprecieri.

Prezentul document a fost realizat de Raiffeisen Kapitalanlage-Gesellschaft m.b.H., Viena, Austria ("Raiffeisen Capital Management" sau "Raiffeisen KAG"). Informatia continuta, dincolo de colectarea atenta, este pentru uz informativ si se bazeaza pe nivelul de cunoastere al persoanelor insarcinate cu alcatuirea acestui document la momentul elaborarii lui si poate fi modificata oricand de catre Raiffeisen KAG, fara o instiintare prealabila. Este exclusa orice raspundere a Raiffeisen KAG in legatura cu acest  document sau cu prezentarea orala bazata pe acesta, in special in legatura cu actualitatea, corectitudinea sau caracterul complet al informatiilor puse la dispozitie sau a surselor de informare. Eventualele prognoze,  respectiv simulari ale unei evolutii viitoare nu reprezinta un indicator de baza pentru evolutiile viitoare. Mai mult, investitorii intr-o alta moneda nationala decat cea a fondului trebuie sa fie constienti ca randamentul se poate aprecia sau deprecia in functie de fluctuatiile cursurilor monetare.Continutul acestui document nu reprezinta in niciun fel o recomandare de vanzare sau cumparare sau o analiza de investitii. El nu este alcatuit pentru a inlocui o consiliere personalizata sau alte tipuri de consiliere in vederea unei investitii. In cazul in care va intereseaza in mod concret un produs, va stam in totalitate la dipozitie prin intermediul consilierului dumneavoastra de client pentru a va pune la dispozitie inainte de a face investitia, prospectul complet si pentru a va oferi toate informatiile necesare.Va atragem in mod expres atentia ca tranzactiile cu titluri de valoare implica riscuri semnificative si ca regimul fiscal depinde de conditii personale si poate fi supus unor schimbari ulterioare.

Performanta fondurilor de investitii este determinata de Raiffeisen KAG, potrivit metodei OeKB, bazandu-se pe datele bancii depozitare (pentru incetarea rambusarii comisionului de restituire fara nici un recurs la o posibila valoarea indicativa). Nu sunt luate in considerare cheltuielile de emitere si rascumparare. Valoarea maxima a taxelor initiale si a posibilei taxe de rascumparare se gasesc in prospectul simplificat. Performantele trecute nu permit in niciun fel deducerea in mod viabil a evolutiei viitoare a unui fond de investitii sau a unui portofoliu. Evolutia valorii in procente (fara taxe) tine seama de reinvestirea dividendelor. Prospectul oficial ca si documentatia pentru client (principalele informatii pentru investitor) sau prospectul simplificat al oricarui fond de investitii descris in informarea prezenta, pot fi gasite la www.rcm.at in limba germana sau la www.rcm-international.com in limba engleza sau in limba dumneavoastra materna. 

Reproducerea informatiilor sau a datelor, in special utilizarea textelor, partilor din text sau a imaginilor din acest document necesita acordul prealabil al Raiffeisen KAG. Data de inchidere a editiei: 08.11.2011

Ultimele stiri pe BankNews.ro: