Premierul Boc: Guvernul va adopta saptamana viitoare proiectul de buget pe 2012, iar pe 28 noiembrie va fi la Parlament pentru dezbatere

Data publicarii: 17-11-2011 | Finante-Banci

Guvernul va adopta saptamana viitoare proiectul legii bugetului de stat pentru 2012, astfel incat acesta sa fie deja inaintat pe 28 noiembrie Parlamentului in vederea dezbaterii, a declarat miercuri seara premierul Emil Boc, intr-o conferinta de presa la Palatul Victoria, la finalul sedintei Executivului.

El a subliniat ca investitiile si locurile de munca reprezinta prioritatea Romaniei si a romanilor, iar acestea vor fi prioritizate in proiectul de buget pe care Guvernul il va adopta. 

De asemenea, el a subliniat ca datele INS pentru trimestrul III indica faptul ca Romania a reusit sa aiba patru trimestre consecutive de crestere economica. 

"Acest lucru a fost posibil in primul rand ca rezultat al eforturilor romanilor de a intelege ca in aceste vremuri dificile a trebuit sa luam masuri mai grele, dar care, iata, isi arata roadele. Romania a reusit sa ajunga la o stabilitate macro-economica, iar in trimestrul III cresterea economica a fost de 4,5% fata de trimestrul corespunzator din 2010. Aceasta performanta pozitioneaza Romania pe locul patru in UE, dupa Estonia, Lituania si Letonia. Aceasta performanta a Romaniei este buna in conditiile in care trei state europene - Cipru, Olanda, Portugalia - au inregistrat caderi de PIB, iar alte patru state - Belgia, Bulgaria, Cehia, Spania, au stagnat din punct de vedere economic in trimestrul III", a evidentiat primul-ministru. 

Potrivit premierului Boc, pe langa contributia adusa la aceasta crestere economica de catre agricultura, industrie, constructii, turism si exporturi, a fost foarte importanta si alocarea bugetara pentru investitii. "Faptul ca in acest interval de timp am mentinut un ritm sustinut al investitiilor publice prin banii alocati de la bugetul de stat a oferit economiei acel surplus necesar, in conditiile diminuarii investitiilor private pentru a putea sustine cresterea economica", a spus Emil Boc. 

Totodata, el a reiterat ca rezultatele bune obtinute nu trebuie sa fie "un prilej de a deschide sampania". "Este un prilej de a constata ca masurile responsabile si rationale produc efecte si mesajul cel mai important este ca trebuie continuat in aceeasi directie, fara masuri care sa compromita stabilitatea macro-economica a Romaniei, ci care sa o consolideze. Fara politici populiste, ci cu politici reale care sa aiba ancore in economie", a afirmat seful Guvernului. 

El a evidentiat ca analiza dupa noua luni a rezultatelor bugetare arata faptul ca obiectivul anual de crestere economica de 1,5-2% este in grafic, executia bugetului general consolidat s-a incheiat cu un deficit de 13,7 miliarde lei, respectiv 2,5% din PIB, "ceea ce confera speranta si increderea ca anul acesta" Romania se va incadra in tinta anuala de deficit de 4,4%. 

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: