Moody's a atribuit o perspectiva pozitiva Rosbank in urma tranzactiilor cu SocGen

Data publicarii: 02-10-2006
Agentia internationala de rating Moody's a anuntat ca a schimbat perspectiva de rating a Rosbank, din stabila in pozitiva, in urma anuntului ca grupul bancar francez Societe Generale si-a marit pachetul detinut la banca rusa cu posibilitatea sa devina in viitor actionar majoritar, informeaza NewsIn. Groupe Societe Generale (SocGen) a anuntat, miercuri, majorarea participatiei pe care o detine la Rosbank, de la 10% la 20%,  minus o actiune, si intentia de a prelua controlul asupra banci ruse pana la sfarsitul anului 2008. Pentru a-si finanta planurile de extindere pe piata rusa, SocGen va lansa o emisiune de drepturi de preferinta pentru cumpararea de actiuni in valoare de 2,4 miliarde de euro.

"Potrivit Moody's, perspectiva pozitiva acordata Rosbank este strans legata de asteptarea ca Societe Generale se implica in deciziile-cheie de conducere, dar si ca implicarea (n.red.: a SocGen) in gestionarea riscurilor, in gestiunea activelor si pasivelor si in platforma tehnologica a bancii vor avea un impact benefic asupra perspectivei de dezvoltare a Rosbank", au declarat analistii agentiei de rating.

Moody's considera ca SocGen are un istoric bun in ceea ce priveste recuperarea financiara si gestionarea noilor achizitii. "Totusi, ratingurile bancii raman restranse de achizitie si de apetitul de expansiune ce face parte dintr-o strategie de diversificare, care a avut succes pana acum", au declarat analisti ai agentiei.

"Mai mult, expansiunea internationala, atat cea organica, cat si achizitiile sale, in sectorul de retail si de servicii financiare fac ca banca sa fie mai sensibila la posibile cresteri ale creditelor neperformante", se arata in comunicatul Moody's.

Analistii Moody's au declarat ca anuntul recentei achizitii si al maririi de capital nu necesita schimbarea calificatului acordat Groupe Societe Generale. "Remarcand faptul ca prin potentiala achizitie a pachetului majoritar in Rosbank, Societe Generale isi va mari expunerea la medii de afaceri mai volatile, Moody's vede atat marirea de capital propusa, cat si istoricul de achizitii al bancii, ca factori reconfortanti", au declarat analistii agentiei de rating.

Grupul francez SocGen a incheiat un acord cu grupul de investitii rus Interros, prin care acesta ofera bancii franceze o optiune de cumparare (call option) pentru 30% plus doua actiuni din Rosbank pana la finele anului 2008, potrivit comunicatului oficial al celor doua institutii. Daca SocGen va alege sa-si exercite optiunea pentru pachetul de circa 30% din banca rusa contra unui cost deja stabilit, de 1,7 miliarde de dolari, grupul francez va detine 50% plus o actiune din titlurile Rosbank.

Vladimir Potanin si Mikhail Prokhorov, cei doi oameni de afaceri care controleaza Interros, au anuntat in luna iunie ca au renuntat la listarea Rosbank la Bursa de Valori din Londra, urmand sa vanda in schimb 10% catre Societe Generale, pentru suma de 317 milioane dolari.

Societe Generale este unul dintre cele mai mari grupuri financiar-bancare din Europa, cu active in custodie de 1.516 miliarde euro si  active sub administrare de 397,2 miliarde euro in iunie 2006.

Rosbank este a doua banca de retail din Rusia, cu active de peste 200 miliarde de ruble (aproximativ sase miliarde de euro) la sfarsitul anului 2005. Banca are o retea de 705 sucursale, care acopera 80% din teritoriul Rusiei.

Interros este unul dintre cele mai mari grupuri private de investitii din Rusia, cu active de peste 20 miliarde dolari, care asigura aproape 1,4% din produsul intern brut al Federatiei Ruse. Interros controleaza, printre altele, unul din liderii mondiali ai productiei de metale feroase si neferoase Norilsk Nickel, producatorul de petrol Sidanko si ziarele Izvestia si Komsomolskaya Pravda.

Grupul Iterros este controlat de doi miliardari rusi, Vladimir Potanin si Mikhail Prokhorov. Vladimir Potanin este presedintele grupului Interros, iar Mikhail Prokhorov este directorul general si presedintele consiliului de administratie al Norilsk Nickel. Fiecare are o avere evaluata la circa 6,4 miliarde dolari si sunt, la egalitate, pe locul 89 in topul celor mai bogati oameni din lume, potrivit statisticilor Forbes.
 

Redactia BankNews.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: