Stela Andrei, Ernst & Young: de la 1 ianuarie strainii vor plati statului roman impozit pe veniturile realizate in afara tarii

Data publicarii: 17-11-2011 | Afaceri

Stela Andrei, Manager in cadrul departamentului de Asistenta fiscala si juridica al Ernst & Young Romania, despre reglementarile noului Cod fiscal privind impozitarea cetatenilor straini care lucreaza in Romania:

"Recentele modificari aduse Codului fiscal elimina facilitatea acordata cetatenilor straini cu privire la exceptarea de la plata impozitului pe veniturile obtinute in strainatate, pe perioada primilor trei ani de sedere in Romania. Astfel, incepand cu 1 ianuarie 2012, expatii ar putea fi obligati sa plateasca impozit statului roman, nu doar pentru veniturile primite aici, ci si pentru cele realizate in strainatate. Ei vor plati impozit pe chirii, dobanzi, si alte investitii realizate in strainatate, in momentul in care sederea in tara noastra depaseste 183 de zile, sau daca centrul intereselor vitale al acestora se afla in Romania. 

De altfel, Romania era pana acum printre putinele tari care acordau un astfel de ragaz, de trei ani, spre deosebire de multe alte tari, unde strainii pot deveni rezidenti impozabili pe veniturile mondiale, chiar din primul an de sedere. 

Cine scapa de impozitare?

Cetatenii straini care provin din statele care au incheiat tratate de evitare a dublei impuneri cu Romania pot evita aceasta impozitare. Un certificat de rezidenta fiscala pare sa fie suficient pentru a-i scuti de la impozitarea veniturilor mondiale, chiar si in cazul in care tratatul ar putea considera Romania drept stat de rezidenta, cu drept prioritar de taxare - lucru prevazut expres in Codul fiscal.

In plus, legislatia romana prevede ca rezidenta se aplica pe intregul an calendaristic si nu poate fi schimbata pe parcursul acestuia. Complicatii in aplicarea noilor reglementari pot aparea insa in cazul in care tratatul sau legislatia nationala a altor tari permite rezidenta partiala.

Ce se intampla incepand cu 1 ianuarie 2012?

Cetatenii straini care lucreaza in Romania ar trebui sa initieze din timp demersurile necesare pentru a primi certificatul de rezidenta, mai ales ca obtinerea acestuia poate fi problematica. In cazul in care nu reusesc sa obtina un certificat de rezidenta fiscala dintr-un stat cu care Romania are tratat de evitare a dublei impuneri, acestia trebuie sa ia in considerare obligatia de a declara veniturile din strainatate pana la 25 mai 2012, si de a plati impozit pe acestea.”

Ultimele stiri pe BankNews.ro: