CSSPP: Persoana responsabila cu investirea activelor fondurilor de pensii facultative trebuie autorizata individual

Data publicarii: 18-11-2011 | Finante-Banci

Persoana responsabila cu investirea activelor fondurilor de pensii facultative trebuie autorizata individual, iar persoanele propuse sa asigure functia de control intern trebuie sa activeze pe baza unui contract in care sa se stipuleze ca durata timpului de lucru nu poate fi mai mica de opt ore pe zi si 40 de ore pe saptamana.

Potrivit unui comunicat al Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), prevederile sunt incluse intr-un proiect de modificare a Normei 13/2010 privind autorizarea de constituire a societatii de pensii si autorizarea de administrare a fondurilor de pensii facultative lansat in dezbatere publica. 

De asemenea, CSSPP a publicat si proiectul de modificare a Normei nr. 12/2010, privind autorizarea de constituire a societatii de pensii si autorizarea de administrare a fondurilor de pensii administrate privat. 

'Noile proiecte de norme actualizeaza anumite prevederi ale normelor de autorizare referitoare la conditiile si procesul de autorizare a societatilor de pensii, a administratorilor si a persoanelor responsabile din cadrul acestora', se arata in comunicatul citat. 

Elaborarea celor doua acte normative a fost impusa de necesitatea obtinerii unui cadru unitar caracterizat de consecventa in proceduri si termene, prin includerea in structura normelor a conditiilor de autorizare a persoanelor responsabile cu investirea activelor si autorizarea acestora. 

Proiectele de acte normative se vor afla in dezbatere publica pana la data de 16 decembrie 2011. 

Numarul participantilor la fondurile de pensii obligatorii administrate privat (Pilonul II) a crescut, in octombrie, cu 6,08%, pana la 5,44 milioane de persoane, in timp ce pe segmentul pensiilor private facultative majorarea a fost de 17,81%, peste nivelul din octombrie 2010, fiind inregistrati 252.283 participanti, se arata in buletinul lunar dat publicitatii, recent, de CSSPP. 

Valoarea activelor nete inregistrata de fondurile de pensii administrate privat a fost de 6,035 miliarde lei (1,395 miliarde de euro la cursul BNR din 31 octombrie). In cazul fondurilor de pensii facultative, valoarea activelor nete s-a cifrat la 413,59 milioane lei. 

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: