Instalarea turbinelor eoliene rezidentiale individuale pentru persoane fizice ar putea fi subventionata de stat

Data publicarii: 23-11-2011 | Mediu

Instalarea turbinelor eoliene rezidentiale individuale pentru persoane fizice ar putea fi subventionata de stat, prin programul Casa Verde, dar acest lucru trebuie analizat, a declarat, marti, ministrul Mediului si Padurilor, Laszlo Borbely, dupa conferinta Economia verde - Noua provocare a lumii contemporane.

Raspunzand la o intrebare, ministrul Borbely a precizat ca a dat dispozitii la Fondul pentru mediu sa analizeze Ghidul actual al solicitantului, urmand sa se faca o analiza si o evaluare, iar in functie de posibilitatile de accesare a acestui tip de energie regenerabila exista deschidere pentru modificarea Ghidului in acest sens. 

"Daca vorbim despre energie regenerabila, vorbim despre toate tipurile de energie. Intr-adevar, in momentul de fata, daca vorbim despre 'Casa Verde' pentru persoane fizice, mi s-a mai pus aceasta intrebare si am dat sarcina la cei de la Fondul pentru mediu sa analizeze in ghidul actual, unde apar numai cateva forme care tin de panouri solare, de peleti, de pompe de apa, deci 6.000 de lei, respectiv 8.000 de lei la pompe, pentru ca acolo este mai scump. Ar trebui sa facem o evaluare, pentru ca stiu ca sunt asemenea turbine eoliene de mica dimensiune care deservesc cateva case sau chiar o locuinta. Trebuie sa analizam. Colegii mei trebuie sa vina saptamana viitoare cu o evaluare si in functie de posibilitatile de accesa acest tip de energie regenerabila suntem deschisi si vom modifica Ghidul in acest sens, dar in momentul de fata nu (exista subventie pentru instalarea turbinelor eoliene rezidentiale individuale pentru cetateni - n.r)", a explicat ministrul Borbely. 

El a subliniat, insa, ca panourile fotovoltaice sunt cuprinse in program. 

Potrivit acestuia, se acorda sprijin companiilor care investesc in energie regenerabila, pana in prezent inregistrandu-se peste 100 de astfel de firme care au primit subventii. 

"In prezent, dam sprijin acelor companii care vin si investesc in energie regenerabila inseamna cel mult sapte milioane de euro si cel mult 50% din investitii. Avem in momentul de fata peste 100 de astfel de companii care au primit subventia in ultimii ani", a precizat Laszlo Borbely. 

Seful de la Mediu a mai spus marti ca Romania produce in prezent circa 7% energie verde si va trebui sa ajunga la 24% pana in 2020. La nivelul Uniunii Europene, potrivit lui Borbely, Romania ocupa locul 21 sau 22 la producerea energiei verzi, situandu-se in randul fostelor tari socialiste. 

"Noi avem acum circa 7% energie verde si va trebui sa ajungem pana la 24% pana in 2020. Suntem cam in a doua jumatate a tarilor, suntem pe langa tarile foste socialiste, pentru ca aici ne-am aliat abia in 2007. Dar nu suntem ultimii. Cred ca suntem pe locul 21 sau 22", a subliniat Borbely. 

UNDP Romania, in parteneriat cu Ministerul Mediului si Padurilor, a organizat, marti, o masa rotunda pe tema conferintei ONU privind dezvoltarea durabila (Rio+20). Subiectul dezbaterii l-a reprezentat contributia pe care o poate aduce Romania la Summitul Rio+20 de anul viitor si la tematicile acestuia, precum economia verde (Green Economy) in contextul dezvoltarii durabile si eradicarii saraciei, precum si cadrul institutional pentru dezvoltarea durabila. 

La eveniment au participat institutii publice, reprezentante diplomatice, ONG-uri, reprezentanti ai mediului academic si de afaceri. 

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: