Copiii Deltei vor beneficia de programul Sanatatea copiilor din Delta Dunarii

Data publicarii: 28-11-2011 | Diverse

Peste 650 de scolari si prescolari, reprezentand peste 80% din totalul copiilor din Delta Dunarii, vor beneficia de un consult medical gratuit si de o campanie de educatie pentru sanatate.Timp de trei luni, in cadrul proiectului "Sanatatea copiilor din Delta Dunarii”, o echipa formata din doi medici pediatri si opt studenti la Medicina va vizita zece localitati din Delta Dunarii, in care infrastructura medicala este aproape inexistenta. Proiectul, initiat de Asociatia Salvati Dunarea si Delta cu sprijinul GlaxoSmithKline(GSK), ofera copiilor sansa unui consult de specialitate si isi propune sa atraga atentia autoritatilor ca sunt direct responsabile de soarta oamenilor din rezervatie.

In contextul in care distanta de 100 kilometri dintre Tulcea si localitatea C.A. Rosetti se parcurge in aproximativ trei ore, iar in cele zece localitati din proiect exista doar trei cabinete medicale de familie, se poate considera ca localniciilor Deltei le lipsesc serviciile medicale de urgenta.

Cele trei cabinete medicale de familie (la Chilia Veche, Maliuc si C.A. Rosetti) au program de cateva ore pe saptamana si sunt departe de a contine dotarile minimale. Asistenta medicala de urgenta este asigurata de un cabinet medical din Sulina si de serviciul de ambulanta Tulcea, care are o singura ambulanta la dispozitie. Starea de degradare si lipsa dotarilor minime caracterizeaza majoritatea cabinetelor medicale din Delta, unde nu exista asistenta medicala permanenta.

Pentru a veni in ajutorul localnicilor, proiectul "Sanatatea copiilor din Delta Dunarii” a fost lansat pe 24 noiembrie in Letea, comuna C.A. Rosetti. Dupa prima zi de consultatii pediatrice, medicii au declarat ca  micutii sunt in mare parte sanatosi,  problemele de sanatate frecvente (greutate sub medie, anemii, paratrofii) fiind cauzate in mare masura de o nutritie inadecvata. In acelasi timp, nu exista o cultura a prevenitiei, iar cazurile foarte grave nu sunt abordate in cadrul comunitatii din cauza lipsei unei infrastructuri de sanatate adecvate. Un raport complet al rezultatelor acestei evaluari medicale va fi facut public la finele proiectului, in luna ianuarie.

"Am pornit proiectul acesta pentru ca sanatatea mediului nu exista fara sanatatea oamenilor, iar copiii din Delta sunt viitorii ei locuitori! Pentru unii, aceasta consultatie este prima din viata lor. Educatia pentru sanatate in scopul preventiei medicale poate fi sansa la sanatate oferita acestor oameni. Speram ca autoritatile responsabile sa aprecieze statisticile pe care le vom pune la dispozitie si sa inteleaga ca accesul la serviciile medicale nu este un lux” spune Liviu Mihaiu, presedintele Asociatiei.

"GlaxoSmithKline (GSK) sustine in Romania proiecte de sanatate si de educatie in sanatate, ca parte a obiectivului nostru de a creste calitatea vietii romanilor si speranta de viata a acestora. Actiunile pe care le sustinem in Romania rezulta din preocuparea noastra de a sprijini cauzele cele mai grave si asta inseamna sa ajungem si in cele mai izolate sau sarace zone ale tarii. Acesta este motivul pentru care ne-am implicat in proiectul "Sanatatea copiilor din Delta Dunarii”, un proiect care isi propune sa evalueze starea de sanatate a copiilor din aceasta arie izolata geografic, dar mai ales sa schimbe in bine lucrurile pentru toti cei care traiesc aici”, a declarat Andreia Cucu, PR&Communication Manager GSK Romania.

Datele statistice colectate in urma analizelor vor fi puse la dispozitia autoritatilor locale si centrale pentru dezvoltarea unor politici publice adecvate, care sa imbunatateasca infrastructura de sanatate a zonei. De asemenea, va exista o monitorizare a copiilor care au probleme de sanatate. 

Proiectul este derulat de Asociatia Salvati Dunarea si Delta cu sustinerea GSK Romania, in parteneriat cu Ministerul Sanatatii, Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, Inspectoratul Școlar Judetean Tulcea, Directia de Sanatate Publica Judeteana Tulcea, Primariile comunelor C.A.Rosetti, Ceatalchioi, Pardina, Chilia Veche, Maliuc si Sfantu Gheorghe si scolile din localitatile C.A.Rosetti, Letea, Periprava, Ceatalchioi, Pardina, Gorgova, Partizani, Chilia Veche, Maliuc si Sfantu Gheorghe.

Ultimele stiri pe BankNews.ro: