Reff and Asociatii, consultantul Fatrom la vanzarea catre DSM Nutritional Products Romania

Data publicarii: 29-11-2011 | Afaceri


Valoarea tranzactiilor M&A asistate de firma de avocatura in ultimul an ajunge la 300 milioane de euro

 Reff si Asociatii, societatea de avocati afiliata Deloitte Romania, a asistat compania Fatrom in cadrul procesului de vanzare catre DSM Nutritional Products, consolidandu-si astfel portofoliul de tranzactii M&A, care a ajuns la un volum cumulat de 300 de milioane de euro in ultimul an.

DSM Nutritional Products, unul dintre cei mai mari furnizori globali de medicamente din industria farmaceutica si nutritia animalelor a achizitionat recent  SC Fatrom Aditivi Furajeri SRL, lider al productiei si distributiei locale de aditivi furajeri. Cu o valoare de 7 milioane de euro, achizitia reconfigureaza piata intr-un moment in care agricultura si domeniile adiacente urca in topul prioritatilor de dezvoltare ale statului roman si mediului de afaceri.

Tranzactia incheiata intre parti a fost de tip "business transfer”, respectiv o vanzare-cumparare a afacerii Fatrom (active, bunuri, etc) constand in linia de fabricatie din Ștefanestii de Jos, portofoliul de clienti, o parte dintre salariatii Fatrom, precum si echipamentele si utilajele antrenate in procesul de productie. 

"Uitandu-ne in urma, la cei aproape zece ani de la infiintarea Fatrom, ma bucur ca am avut alaturi o echipa de profesionisti care au depus eforturi sustinute pentru a dezvolta si a mentine compania pe primul loc intr-o piata din ce in ce mai competitiva”, spune Andrei Soare, fostul administrator si unul dintre fondatorii Fatrom. "Din acest punct de vedere, vanzarea vine la momentul oportun. Experienta si prestigiul construit in tot acest timp, precum si calitatea serviciilor oferite si a personalului angajat se vor dovedi active esentiale pentru noul proprietar, in strategia sa viitoare pe plan local si international”.

Complexitatea tranzactiei a fost una ridicata, intrucat activitatea desfasurata de catre Fatrom face obiectul unor reglementari speciale, fiind necesara totodata interactiunea cu diferite autoritati de reglementare. In plus, tranzactia a fost dificila in ansamblul ei, intrucat a presupus armonizarea intereselor ambelor parti, iar negocierile au durat aproximativ doi ani si jumatate si au vizat atat aspecte comerciale, precum si de natura juridica. 

In procesul de negociere si finalizare a tranzactiei incheiate, Fatrom a fost asistata de catre SCA Reff & Asociatii. Echipa de avocati coordonata de avocatul Leontin Trifa, Associate Partner, si care a inclus avocatii seniori Silvia Axinescu si Diana Radoi, a acordat asistenta juridica ce a vizat, printre altele, pregatirea, revizuirea si negocierea tuturor documentelor tranzactiei (inclusiv documente contractuale, notificari, etc) pentru client, indeplinirea formalitatilor si procedurilor legate de transferul autorizatiilor necesare desfasurarii activitatii, precum si activitati legate de implementarea transferului salariatilor.

"Preluarea Fatrom a fost un proiect complex, o provocare si o mare satisfactie in acelasi timp pentru echipa pe care am coordonat-o”, spune Leontin Trifa. "Cooperarea intre echipele implicate de ambele parti a fost exemplara, reprezentand un factor critic in succesul proiectului”.

"In lipsa unei dinamici de distress deals si a revenirii increderii si interesului investitorilor, nu cred ca 2011 are cum sa fie un an de crestere pe piata de M&A. Cu toate acestea, echipa noastra a continuat sa fie implicata in tranzactii majore, inclusiv achizitii de cladiri de birouri, joint venture-uri pentru dezvoltari de centre comerciale, vanzari de participatii in activitati de productie, achizitii in domeniul ambalajelor”, adauga Alexandru Reff, partener coordonator.