Viena este orasul cu cea mai buna calitate a vietii din lume

Data publicarii: Astazi, 29-11-2011 | Lifestyle

Orasul Viena se afla in fruntea clasamentului in privinta calitatii vietii pentru al doilea an consecutiv, iar Luxemburg este considerat orasul cel mai sigur, potrivit sondajului anual realizat de cabinetul de consultanta Mercer asupra locurilor unde se traieste bine, relateaza AFP.

Bagdad ramane orasul unde exista cele mai dificile conditii. In primele 25 de clasate, jumatate sunt orase europene, Germania si Elvetia avand trei reprezentanti in primele zece. 

Zurich (Elvetia) si Auckland (Australia) completeaza podiumul, urmate de Munchen (Germania) pe locul al patrulea, pozitia a cincea fiind ocupata de Dusseldorf si Vancouver. 

La coada clasamentului apar orase marcate de 'tulburari civile, niveluri ridicate ale criminalitatii si aplicarea relativa a legii', precizeaza Slagin Parakatil, principaul realizator al sondajului, citat intr-un comunicat. Se regasesc acolo Khartum (Sudan), Port-au-Prince (Haiti), N'Djamena (Ciad), Bangui (Republica Centrafricana), orase situate inaintea Bagdadului. 

Parisul a urcat patru locuri fata de anul trecut, situandu-se in 2011 pe locul al 30-lea. 

Pentru prima oara, sondajul anual al cabinetului de consulting Mercer a intocmit si un clasament in functie de criteriul 'securitatii individuale', bazat pe stabilitatea interna, nivelul criminalitatii, eficienta aplicarii legii si relatiile internationale ale tarii. In aceasta privinta, Luxemburgul este cel mai sigur oras, urmat de Berna (Elvetia), Helsinki (Finlanda) si Zurich. Viena se afla pe locul al cincilea, iar Bagdadul, din nou ultimul. 

In America de Nord, orasele canadiene se afla inaintea celor din Statele Unite. New York-ul, oras de referinta pentru sondajul Mercer, se afla pe locul al 47-lea in privinta calitatii vietii si pe al 68-lea din punct de vedere al sigurantei individuale, la egalitate cu Londra si Madrid. 

Studiul a luat in considerare 221 orase, in functie de 39 de elemente ale calitatii vietii, vizand indeosebi mediul politic, social si economic, dar si petrecerea timpului liber, conditiile de locuit sau mediul (clima, catastrofe naturale). AGERPRES