Valeriu Tabara: Platile directe acordate in agricultura vor totaliza sapte miliarde euro, in februarie 2012

Data publicarii: 30-11-2011 | Economie

Platile directe acordate in agricultura se vor ridica la cinci miliarde euro in decembrie 2011, urmand ca in februarie 2012 acestea sa totalizeze sapte miliarde euro, adaugandu-se si fodurile alocate din Planul Nationale de Dezvoltare Rurala, a declarat, marti, ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara, la Simpozionul 'IMM-urile intre Taxe si Fonduri Nerambursabile. Modalitati de Accesare a Fondurilor Europene ca Metode de Combatere a Efectelor Crizei Economice'.

'In agricultura, prin PNDR vor fi incheiate peste 90.000 de proiecte si vor fi create 150.000 de locuri de munca. 80% din locurile de munca sunt pentru tineri si pentru femei. Din fondurile europene alocate agriculturii, prin platile directe vor fi alocate cinci miliarde euro la finalul lunii decembrie 2011. In februarie 2012 suma se va ridica la sapte miliarde euro, adaugandu-se proiectele prin PNDR', a afirmat Valeriu Tabara. 

Ministrul Agriculturii a adaugat ca birocratia din procesul de acordare a fondurilor europene presupune o scadere cu 10%-15% a sumelor ce ar fi putut fi distribuite beneficiarilor. 

'Daca birocratia nu ar fi existat, am fi avut cu 10%-15% un grad mai bun de absorbtie al fondurilor europene, in conditiile in care agricultura este cel mai deschis domeniu pentru investitii', a precizat acesta. 

Oficialul a mentionat ca in anul 2011 au fost create 20.000 de unitati noi in agricultura. 

'Numarul proiectelor in analiza a depasit 100.000 de contracte. Din totalul acestora, 46.000 au fost contractate, iar valoarea se ridica la cinci miliarde euro. In anul 2011, in agricultura s-au infiintat 20.000 de unitati noi, dublu fata de cele deschise in domeniul constructiilor', a declarat Valeriu Tabara. 

Ministrul Agriculturii a mentionat faptul ca banii alocati in domeniul agriculturii pot fi absorbiti in proportie de 100%. 

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: