Consiliul de Securitate al ONU condamna dur atacul asupra ambasadei britanice din Iran

Data publicarii: 30-11-2011 | International

Consiliul de Securitate al ONU a condamnat marti 'in cei mai severi termeni' atacul impotriva misiunii diplomatice britanice de la Teheran, ocupata de manifestanti care au vandalizat sediul ambasadei, relateaza agentiile internationale de presa.

'Membrii Consiliului de Securitate reamintesc principiul inviolabilitatii resedintelor diplomatice si consulare si obligatia guvernelor statelor gazda /.../ de a lua toate masurile necesare pentru a le proteja', au subliniat cele cincisprezece membre ale Consiliului intr-o declaratie. 

Ministerul de Externe iranian si-a exprimat marti regretele in legatura cu atacul comis impotriva ambasadei britanice la Teheran, ocupata de manifestanti care au distrus sediile cancelariei, informeaza AFP. 

Intr-un comunicat publicat de agentia Mehr, ministerul si-a exprimat 'regretele pentru comportamentul inacceptabil al unui numar restrans de manifestanti, in pofida eforturilor politiei' si a afirmat ca 'a cerut autoritatilor sa adopte imediat masurile necesare' pentru a pune capat ocuparii ambasadei. 

'Ministerul de Externe insista asupra angajamentului Republicii islamice de a proteja cladirile si personalul diplomatic si si-a afirmat respectul fata de reglementarile internationale si imunitatea cladirilor diplomatice', se arata in comunicat. 

Londra le-a solicitat marti tuturor cetatenilor sai din Iran 'sa ramana in casele lor' si 'sa adopte un profil discret', pe fondul atacarii ambasadei britanice de catre manifestanti la Teheran. 

Inalti responsabili britanici 'au discutat cu insarcinatul cu afaceri iranian de la Londra pentru a solicita interventia imediata a autoritatilor iraniene pentru a relua controlul asupra situatiei si a proteja incinta noastra diplomatica, dupa cum sunt obligati de conventiile internationale', a anuntat Foreign Office intr-un comunicat, preluat de AFP. 

Ambasada britanica a fost 'atacata, invadata si incendiata', conform diplomatiei britanice. MAE de la Londra si-a modificat totodata recomandarile pentru cetatenii britanici aflati in Iran, in urma acestui incident. Acestora li se cere in prezent sa 'ramana la casele lor' si sa 'adopte un profil discret in asteptarea de informatii suplimentare'. 

Potrivit unui jurnalist AFP aflat la Teheran, zeci de manifestanti au patruns marti in ambasada Marii Britanii fara ca politia sa intervina si au dat jos drapelul britanic, inlocuindu-l cu unul iranian. Conform unor martori, protestatarii au ars si documente din interiorul cladirii. 

Pe de alta parte, actorii internationali au condamnat atacul asupra misiunii diplomatice britanice. Astfel, MAE rus a denuntat incidentul ca fiind 'inacceptabil'. 'Actele unei multimi de protestatari comise prin violarea dreptului international universal /.../ sunt inacceptabile si merita sa fie condamnate', a afirmat diplomatia rusa intr-un comunicat. La randul lor, Italia si Franta au condamnat cu fermitate agresiunea. 'Ceea ce s-a produs in incinta ambasadei britanice de la Teheran este absolut intolerabil', a precizat ministrul italian de externe Giulio Terzi. 'Franta considera autoritatile iraniene responsabile pentru securitatea si integritatea tuturor misiunilor diplomatice de la Teheran', a spus seful diplomatiei franceze Alain Juppe, adaugand ca 'in aceste conditii inacceptabile, Franta isi exprima deplina sa solidaritate cu Marea Britanie'. 

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: