Mugur Isarescu: Rata dobanzii la lei va continua sa scada odata cu rata inflatiei

Data publicarii: 05-12-2011 | Finante-Banci

Rata dobanzii la lei pe toate segmentele va continua sa scada odata cu rata inflatiei, a declarat, luni, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, la conferinta 'Inflatia - un fenomen, mai multi indicatori'.

"Daca ne uitam la trendul ratei dobanzilor la creditele in lei, ma refer la perioada din ianuarie 2009 - si pana in prezent, perioada crizei, scaderea este evidenta si, daca ne uitam la perioada din mai 2010, inainte de majorarea TVA, vom vedea ca mai degraba a fluctuat in conditiile in care existau multe motive sa creasca din cauza majorarii TVA si a atmosferei dificile pe care am trait-o. Cu alte cuvinte, si in acest domeniu avem o privire - sa nu o numesc optimista - dar cred ca trendurile sunt mai degraba normale. Eu consider ca rata dobanzilor la lei va continua, dincolo de aceste fluctuatii, sa scada odata cu rata inflatiei", a explicat guvernatorul BNR. 

Isarescu a tinut sa precizeze ca dezbaterea a fost organizata in contextul in care "nu se pierde absolut nicio ocazie in discursul public sa nu se dea o tenta negativa la orice stire care vine din planul preturilor". 

"Ca este vorba despre pretul legumelor, care in mod normal creste toamna, ca este vorba despre preturile administrate, care in continuare se vor ajusta, sau ca este vorba despre orice altceva, de un interes al unui producator care isi face loc la o televiziune, titlurile pe burtiera televizoarelor se repeta in urmatoarea maniera: 'vom avea cresteri de 10-20%', de cate ori este ocazia. Si toate acestea inseamna neincredere, neincredere intr-o tendinta. Rolul BNR este sa lucreze si cu perceptia asupra inflatiei. Si facem acest lucru inclusiv prin dezbateri de genul acesta", a subliniat el. 

Seful Bancii Centrale a mai mentionat ca al doilea motiv care a stat la baza organizarii dezbaterii l-a constituit faptul ca exista neclaritati pe plan conceptual, al intelegerii esentei inflatiei. 

"Apoi, as spune ca, in conditiile in care datele privind inflatia arata mai bine, din cand in cand, de la o vreme - cel putin asta este perceptia mea - sunt scoase teorii, idei care sa arate ca 'foarte bine, lucrurile arata asa, dar uitati ce spune teoria'. Fie ca se asteapa o crestere de masa monetara, fie ca se face o dezbatere pe te miri ce, sunt suficient de multe neclaritati pe plan conceptual, al intelegerii esentei inflatiei, iar BNR trebuie sa stabileasca adevarul. Nu vrem sa va transformam in monetaristi sau keynes-isti. Nu vrem sa intram foarte mult in teoria monetara, este complicata. Acest lucru am vrea sa-l stie populatia: daca relatia dintre banci si cresterea preturilor ar fi simpla nu s-ar fi scris, as spune, zeci de mii, sute de mii de volume cu teorii, variatiuni despre relatia care este complicata si, mai mult ca oricand, depinde de contextul istoric. S-ar putea ca cea mai buna teorie si care ar pare sa fie cea mai adecvata pentru momentul actual sa nu se aplice in intervalul urmator. Nu ar fi o surpriza", a conchis Mugur Isarescu. 

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: