Creste numarul francezilor care doresc abandonarea euro si revenirea la franc

Data publicarii: 06-12-2011 | International

Un procent de 36% dintre francezi doresc ca tara lor sa renunte la moneda euro si sa revina la francul francez, cu opt saptamani in urma numai 26% fiind favorabili unei asemenea optiuni, releva datele unui sondaj publicat luni de ziarul le Monde.

Sondajul realizat de institutul francez IFOP scoate totusi in evidenta ca peste 60% din populatia Frantei doreste pastrarea euro. 

La intrebarea daca moneda comuna aduce beneficii statelor din zona euro, 42% dintre cei chestionati au raspuns afirmativ, in timp ce 34% dintre ei au o parere opusa. 

Insa 45% dintre persoanele intervievate cred ca euro este un inconvenient pentru economia franceza, in timp ce numai 34% considera ca aceasta moneda aduce avantaje economiei tarii lor. 

Un procent aproape identic de respondenti (44% fata de 33%) estimeaza ca moneda euro este un dezavantaj in lupta cu criza economica, 62% dintre ei considerand ca folosirea acestei monede a daunat puterii lor de cumparare, numai 17% apreciind ca ea ar fi favorizat cresterea acesteia. 

Sondajul mai arata ca 49% dintre francezi doresc 'consolidarea prerogativelor Uniunii Europene in domeniul politicilor fiscale si bugetare', fata de 37% care se declara in favoarea 'unei libertati sporite a statelor UE' in elaborarea acestora. 

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: