Viceguvernator BNR: Cred ca pasii facuti de Romania in directia consolidarii fiscale sunt importanti

Data publicarii: 06-12-2011 | Finante-Banci

Romania a facut pasii catre o posibila uniune fiscala prin participarea la Pactul Euro Plus si prin faptul ca intentioneaza sa respecte tinta de iesire din procedura de deficit excesiv, respectiv anul 2012, a declarat, luni, viceguvernatorul Bancii Centrale, Cristian Popa, dupa o dezbatere pe tema inflatiei.

In ceea ce priveste discutiile la nivelul Uniunii Europene cu privire la o posibila uniune fiscala, viceguvernatorul BNR considera ca trebuie sa asteptam sa vedem cum se finalizeaza Consiliul European din 9 decembrie pentru a putea analiza ceea ce se va hotari acolo. 

"Daca rezultatele discutiilor in timp se vor dovedi a incuraja si a duce catre o uniune fiscala, Romania a facut deja pasii prin participarea la Pactul Euro Plus si prin faptul ca isi propune sa respecte tinta de iesire din procedura de deficit excesiv, ca fiind 2012. Cred ca pasii facuti in directia consolidarii fiscale sunt importanti", a spus Cristian Popa. 

Acesta considera ca situatia Romaniei este mai buna decat a altor tari, in contextul in care isi propune sa aiba un deficit de 1,9% in 2012 si unul echilibrat in 2013. Insa, atingerea acestor tinte depinde foarte mult de nivelul cresterii, nu numai de modul in care este facuta administrarea fiscala. 

"Aici ramane sa vedem care va fi evolutia din punct de vedere a dinamicii economice la nivelul zonei euro si la nivelul UE pe ansamblu, dincolo de evolutiile specifice pentru Romania. La prognoza de crestere, aceea de 1,8 - 2,3%, pe care a formulat-o si FMI la ultima vizita, vedem riscuri pe termen scurt daca cresterea economica din zona euro se va dovedi mai slaba decat cea prognozata", a spus viceguvernatorul BNR. 

El a admis ca exista posibilitatea ca vestul Europei sa inregistreze o crestere economica foarte scazuta. 

"Nu stiu daca va fi recesiune sau nu pe o scurta durata de timp. Probabil ca in prima parte a anului 2012 vom avea cifre semnificativ mai mici decat cele care au fost promovate in urma cu cateva luni de zile pentru aceasta zona", a adaugat Cristian Popa. 

Potrivit acestuia, o dinamica a cresterii pe plan extern mult mai mica va afecta nivelul de activitate economica, dar si cererea agregata in diverse tari, precum si in Romania. In al doilea rand o agravare a crizei datoriilor suverane in zona euro va avea mai degraba efecte de stimulare a aversiunii investitorilor fata de toate pietele, inclusiv fata de cele emergente, cu afectarea primelor de risc, a CDS-urilor si cu posibila creare de presiuni asupra cursului de schimb. 

"Sigur ca nu suntem intr-un regim de flotare libera. Flotarea controlata presupune ca, daca gasim ca este oportun si necesar, putem interveni, dar niciodata nu comentam dinainte daca acest lucru va fi sau nu facut. De cele mai multe ori nu comentam nici macar dupa", a subliniat viceguvernatorul BNR. 

Viceguvernatorul BNR, Cristian Popa, a participat, luni, la lucrarile conferintei "Inflatia - un fenomen, mai multi indicatori".

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: