Gheorghe Ialomitianu: Romania nu va trebui sa ia alte masuri de ajustare in 2012

Data publicarii: 06-12-2011 | Economie

Romania nu va fi nevoita sa ia alte masuri de ajustare a cheltuielilor bugetare in 2012, indiferent de ce se va intampla pe pietele internationale, a declarat marti, la dezbaterea proiectului de buget in Comisiile parlamentare reunite de buget-finante, ministrul Finantelor Publice, Gheorghe Ialomitianu.

'Romania are o imagine foarte buna in Uniunea Europeana (UE) si la nivel international, pentru ca a luat masurile de ajustare din timp, fara sa astepte decizii ale UE, asa cum au facut Grecia, Italia si Portugalia, masuri care au evitat ca Romania sa intre in colaps', a spus Ialomitianu. 

Oficialul MFP a subliniat din nou ca bugetul propus pentru 2012 este unul realist, in conditiile in care ultimele evaluari arata ca zona euro se intoarce spre austeritate. 

Ministrul Finantelor a precizat ca bugetul este fundamentat pe o crestere economica de 2,1%, bazata pe investitii din bugetul de stat si pe avansul constructiilor - 3,9%, industriei - 2,7% si serviciilor - 1,6%. 

Ialomitianu a trecut in revista principalii parametri macroeconomici ai bugetului - PIB de 579,6 miliarde lei, curs mediu de 4,26 lei/euro, o inflatie anuala de 3,4% si una la final de an de 3,5%, un numar mediu de salariati de 4,55 milioane, fata de 4,25 milioane in 2011, 410.000 someri, o rata a somajului de 4,5% (4,9% in 2011), castig salarial mediu brut de 2.117 lei, deficit pe cash de 1,9% din PIB, venituri bugetare de 33,7% din PIB si cheltuieli de 35,6% din PIB, o crestere a investitiilor de la 36,1 miliarde lei la 38,1 miliarde lei. 

In ceea ce priveste amendamentele depuse de Opozitie, oficialul MFP a afirmat ca au fost analizate serios de expertii ministerului si ar avea ca efect o majorare a deficitului bugetar de 3,8% din PIB sau punerea in pericol a cheltuielilor cu pensiile, salariile profesorilor sau cu functionarea unor institutii. 

'Nicio tara din UE, indiferent ca are guvern socialist sau de dreapta, nu a aplicat un set de masuri de acest gen, care sa duca la cresteri de cheltuieli si reduceri de venituri', a afirmat ministrul Finantelor.

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: