Jumatate dintre romani se asteapta la cel putin inca 3 ani de criza economica

Data publicarii: 07-12-2011 | Economie

65% dintre romani se declara, in noiembrie 2011, afectati direct de una sau mai multe dintre cele patru probleme specifice crizei economice: pierderea locului de munca, somajul sau concediul fortat pentru o anumita perioada de timp, scaderea veniturilor, pierderea partiala sau totala a investitiilor. Comparativ, in iunie 2009, doar 39% dintre romani se declarau afectati de criza economica. 

Acestea sunt datele aparute in cea mai recenta analiza realizata de Fundatia Soros Romania in cadrul programului Studii Electorale Romanesti, realizat in noiembrie 2011.

Daca in iunie 2009 familiile a 16% dintre respondenti erau afectate de somaj temporar sau concediu fortat, in noiembrie 2011 procentul a crescut la 24%.

25% dintre romani declara in noiembrie 2011 ca ei sau altcineva din familie si-au pierdut locul de munca, fata de 18% in iunie 2009.

Fata de 24% dintre intervievatii din 2009 care afirmau ca lor sau cuiva din familie le-au scazut veniturile, in 2011 57% dintre romani reclama acelasi lucru. 

Si cei care afirma ca au pierdut o parte din investitii sunt mai multi in 2011 fata de 2009, cresterea fiind de la 5% in urma cu doi ani la 8% in luna noiembrie a acestui an.

70% dintre cei intervievati considera ca au fost afectati de criza la nivel personal in mare sau foarte mare masura, in timp ce 27% considera ca au fost afectati in mica sau foarte mica masura.

Romanii nu sunt optimisti cu privire la durata crizei economice: 48% sunt de parere ca actuala criza va dura mai mult de 3 ani, 23% vad un final al crizei in cel mult 3 ani si numai 6% intrevad un final al crizei in mai putin de un an.

Increderea romanilor in politicile economice guvernamentale

Analizand prestatia Guvernului in preintimpinarea crizei economice 52% dintre romani considera ca masurile luate de Guvern au fost mai degraba gresite, in timp ce doar 7% afirma ca masurile guvernamentale au fost mai degraba bune. Acest lucru in timp de 23% afirma ca au fost si masuri bune si masuri gresite, iar 10% spun ca nu a fost luata nicio masura de catre Guvern.

In timp ce 91% dintre romani considera ca Romania a fost afectata in mare sau foarte mare masura de criza economica, doar 7% dintre romani au multa sau foarte multa incredere ca actualul cabinet este capabil sa administreze Romania pe timp de criza. 

37% dintre respondenti nu au deloc incredere in Guvern, iar 51% au putina si foarte putina incredere.

Studii Electorale Romanesti este un program de cercetare periodica a participarii electorale si a comportamentului de vot in Romania initiat de Fundatia Soros Romania in anul 2009.

Analiza de fata foloseste datele unui sondaj de opinie reprezentativ pentru populatia Romaniei in varsta de cel putin 18 ani, pe un esantion de 1200 de persoane in varsta de cel putin 18 ani. Marja de eroare a sondajului este de +/- 2,7%, la un nivel de incredere de 95%. Culegerea datelor s-a realizat in perioada 6-19 noiembrie 2011, de catre The Gallup Organization Romania.

Ultimele stiri pe BankNews.ro: