CIA a avut o inchisoare secreta in subsolul unei cladiri guvernamentale din Romania (AP)

Data publicarii: 08-12-2011 | Diverse

In nordul Bucurestiului, intr-un cartier rezidential aglomerat aflat la cateva minute distanta de centrul capitalei, se afla un secret pe care guvernul roman a incercat mult timp sa-l protejeze, scrie joi Associated Press.

Ani de zile, CIA a folosit o cladire guvernamentala - sub numele de cod "Bright Light" - drept inchisoare improvizata pentru cei mai ''valorosi'' detinuti ai sai. Membri ai Al-Qaida precum Khalid Sheikh Mohammed, creierul atentatelor din 11 septembrie din SUA, si altii au fost tinuti intr-un subsol, inainte de a fi transferati la Guantanamo Bay, in Cuba, in 2006, potrivit unor fosti oficiali ai serviciilor secrete familiarizati cu locul si cu lucrurile ce s-au petrecut in interiorul inchisorii. 

Existenta unei inchisori a CIA in Romania a fost relatata pe larg, dar locatia ei nu a fost niciodata facuta publica. Associated Press si postul public german de televiziune ARD au localizat fosta inchisoare si au aflat detalii ale locatiei in care se presupune ca au fost folosite tactici dure de interogare. Programul ARD privind inchisoarea CIA va fi transmis joi. 

Inchisoarea din Romania a facut parte dintr-o retea de asa-numite ''locuri negre'' pe care CIA le-a folosit si controlat in strainatate, in tari ca Thailanda, Lituania si Polonia. Toate centrele de detentie au fost inchise in mai 2006, iar programul de detentie si interogare al CIA s-a incheiat in 2009. 

Spre deosebire de structura CIA dinttr-o zona rurala din Lituania sau de cea ascunsa intr-o structura militara poloneza, inchisoarea din Romania nu s-a aflat intr-o locatie indepartata ci a fost ''ascunsa la vedere'', la cateva blocuri de un bulevard mare, pe o strada marginita de copaci si case, pe o artera aglomerata. 

Cladirea este folosita de ''Oficiul Registrului National al Informatiilor Secrete de Stat'' (ORNISS). Informatii clasificate de la NATO si UE sunt depozitate acolo. Fosti oficiali de informatii au descris locatia inchisorii si au identificat fotografii ale cladirii. 

Intr-un interviu in aceasta cladire, in noiembrie, un inalt oficial al ORNISS, Adrian Camarasan, a declarat ca subsolul este una dintre incaperile cele mai sigure din toata Romania. Dar el a afirmat ca americanii nu au avut niciodata o inchisoare acolo. 

"Nu, nu. Imposibil, imposibil", a declarat el intr-un interviu pentru ARD, pentru emisiunea de stiri "Panorama", in contextul in care un oficial de securitate a monitorizat interviul. 

Inchisoarea CIA a fost deschisa pentru a fi folosita in toamna anului 2003, dupa ce CIA a decis sa-si goleasca ''locul negru'' din Polonia, potrivit unor fosti oficiali americani, care au vorbit sub protectia anonimatului, deoarece nu au fost autorizati sa vorbeasca despre programul de detentie cu reporterii. 

Mutarea de detinuti in aceasta structura, fara a fi vazuti, a fost relativ usoara, potrivit AP. Dupa ce au zburat cu avionul la Bucuresti, detinutii au fost imbarcati in dube. Ofiterii CIA i-au dus apoi pe un drum laturalnic si au intrat in complex pe o poarta din spate, care duce la locul de detentie. Detinutii erau apoi coborati din duba si dusi rapid la parterul inchisorii si in subsol. Subsolul continea sase celule prefabricate, fiecare cu un ceas si o sageata ce indica spre Mecca, au declarat oficialii mentionati. Celulele erau amplasate pe arcuri, fapt ce le mentinea in usor dezechilibru, provocand dezorientarea unor detinuti. 

CIA a refuzat sa comenteze cu privire la centrul de detentie. 

In prima luna de detentie, detinutii au indurat privarea de somn si au fost udati cu apa, palmuiti sau fortati sa stea in pozitii dureroase, au spus mai multi oficiali. ''Waterboarding'', tehnica de interogare de notorietate, care simuleaza inecul, nu a fost aplicata in Romania, au precizat ei. 

Dupa interogatoriile initiale, detinutii au fost tratati cu grija, au declarat oficialii. Ei au beneficiat de controale medicale si stomatologice regulate. CIA a expediat alimente ''halal'' la aceasta structura, de la Frankfurt, Germania, centrul european de operatiuni al agentiei. Carnea halal se prepara in conformitate cu norme religioase similare cu alimentele cuser. 

Fosti oficiali americani au declarat ca, deoarece cladirea a fost o structura guvernamentala, s-a dovedit o acoperire excelenta. Inchisoarea nu a avut nevoie de masuri stricte de securitate, deoarece locuitorii zonei stiau ca era in proprietatea guvernului. Potrivit AP, oamenii nu sunt inclinati sa spioneze in Romania postcomunista, despre care se stie ca a avut un aparat de securitate extins ce si-a spionat proprii cetateni. 

Activisti pentru drepturile omului au cerut tarilor din Europa de Est sa investigheze rolul jucat de guvernele lor in gazduirea unor inchisori in care au fost folosite tehnici de interogare cum ar fi simularea inecului. Oficiali din aceste tari continua sa nege ca astfel de centre de detentie au existat vreodata. 

"Stim de critici, dar nu avem cunostinta de acest subiect", a declarat presedintele roman Traian Basescu intr-un interviu din septembrie pentru AP. 

CIA a incercat sa inchida capitolul privind programul de detentie, pe care presedintele Barack Obama l-a incheiat la scurt timp dupa preluarea mandatului. "Aceasta controversa s-a redus in mare masura", a declarat avocatul CIA Stephen Preston la o conferinta, luna aceasta. 

Dar detalii cu privire la reteaua de inchisori continua sa circule prin intermediul unor anchete ale unor organisme internationale, reporteri si grupuri pentru drepturile omului. "Au fost ani de negari oficiale", a declarat Dick Marty, parlamentarul elvetian care a condus o ancheta pentru Consiliul Europei privind inchisorile secrete ale CIA. "Am inceput in sfarsit sa aflam ce s-a intamplat cu adevarat la Bucuresti''. 

In cursul investigatiei Consiliului Europei, ministrul roman al afacerilor externe i-a asigurat pe anchetatori intr-un raport scris ca niciun oficial public sau vreo alta persoana care actioneaza cu titlu oficial nu a fost implicata in privarea de libertate a vreunei persoane sau in transportul vreunei persoane private de libertate. Raportul a mentionat si alte cateva investigatii privind relatari despre o inchisoare secreta a CIA in Romania si a precizat: "Nicio astfel de activitate nu a avut loc pe teritoriul romanesc". 

Reporterii si anchetatorii din domeniul drepturilor omului au recurs anterior la registre de zbor pentru a lega Romania de programul inchisorilor secrete. Inregistrari de zbor pentru un avion Boeing 737, cunoscut pentru a fi fost utilizat de CIA, au aratat existenta unui zbor din Polonia la Bucuresti, in septembrie 2003. Printre prizonierii aflati la bord, potrivit unor fosti oficiali ai CIA, s-au numarat si Mohammed si Walid bin Attash, care au fost implicati in atentatul sinucigas asupra USS Cole din Yemen. 

Ulterior, alti detinuti - Ramzi Binalshibh, Abd al-Nashiri si Abu Faraj al-Libi - au fost si ei transferati in Romania. Un al-Libi duplicitar, care a fost dus la inchisoare in iunie 2005, a furnizat informatii care mai tarziu au ajutat CIA sa-l identifice pe curierul de incredere al lui Osama Ben Laden, un om care, fara sa vrea, a condus CIA la Ben Laden insusi. 

Documente judiciare recent descoperite intr-un proces au adaugat probe la corpul de dovezi care indica spre o inchisoare a CIA in Romania. Dosarele arata ca contractorul CIA Richmor Aviation Inc., o companie charter cu sediul la New York, a operat zboruri catre si dinspre Romania, alaturi de alte destinatii, printre care Marocul si inchisoarea militara americana de la Guantanamo Bay. 

Pentru ofiterii CIA care au operat la inchisoarea secreta, sarcina nu a fost deloc placuta. Ei au efectuat deplasari de 90 de zile, au dormit in structura si au mancat mancarea de acolo. Ofiterilor li s-a interzis sa paraseasca baza dupa ce prezenta lor in cartier a suscitat suspiciuni. Un fost ofiter s-a plans de faptul ca CIA a petrecut cea mai mare parte a timpului facand ''baby-sitting'' pentru detinuti ca Binalshibh si Mohammed, a caror capacitate intelectuala s-a redus pe masura ce anii au trecut. 

Structurile romanesti si lituaniene au fost in cele din urma inchise in prima jumatate a anului 2006, inainte ca directorul CIA, Porter Goss, sa paraseasca postul. Unii dintre detinuti au fost dusi la Kabul, unde CIA ii putea detine in mod legal, inainte de a fi trimisi la Guantanamo. Altii au fost trimisi inapoi in tarile lor de origine.

Sursa: AGERPRES