Ministerul Muncii propune un salariu minim brut pe tara de 700 lei lunar, in 2012

Data publicarii: 09-12-2011 | HR/Cariere

Salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata va fi de 700 lei/luna, incepand cu 1 ianuarie 2012, mai mare cu 4,47 procente decat cel din 2011, potrivit unui proiect de act normativ publicat joi pe site-ul Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale (MMFPS).

Valoarea salariului de baza minim se stabileste pentru un program complet de lucru de 169,333 ore in medie, pe luna, in anul 2012, reprezentand 4,13 lei/ora. 

Potrivit notei de fundamentare a proiectului de hotarare de Guvern, de majorarea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata vor beneficia 790.677 persoane, din care 125.762 sunt bugetari. 

In prezent, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata este stabilit la 670 lei lunar pentru un program complet de lucru de 170 ore in medie pe luna in anul 2011, in conformitate cu prevederile Hotararii Guvernului 1193/2010. 

Pentru personalul din sectorul bugetar, nivelul salariului de baza, potrivit incadrarii, nu poate fi inferior nivelului salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata. 

Potrivit proiectului, pentru personalul incadrat prin incheierea unui contract individual de munca, stabilirea de salarii de baza sub nivelul celui prevazut constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 lei la 2.000 lei. 

Constatarea contraventiei si aplicarea sanctiunii se realizeaza de catre personalul MMFPS prin inspectoratele teritoriale de munca judetene si al municipiului Bucuresti, imputernicit, dupa caz, prin ordin al ministrului muncii, familiei si protectiei sociale. 

Potrivit notei de fundamentare, MMFPS estimeaza ca prin cresterea salariului de baza minim brut pe tara garantat impactul macroeconomic asupra inflatiei va fi nesemnificativ, avand in vedere ponderea scazuta a salariatilor incadrati la salariul de baza minim brut pe tara, precum si faptul ca majorarile propuse se incadreaza in prognoza privind cresterea productivitatii muncii. 

Totodata, se estimeaza ca majorarile propuse vor avea efecte pozitive asupra cresterii economice, prin stimularea ocuparii si reducerea muncii la negru. 

In 6 decembrie, ministrul Muncii, Sulfina Barbu, declara ca Guvernul va adopta saptamana viitoare o hotarare privind stabilirea salariului minim pe economie probabil la 700 de lei, incepand cu 1 ianuarie 2012, in urma unor noi discutii cu sindicatele si patronatele. De asemenea, Sulfina Barbu a precizat ca Ministerul Muncii va analiza posibilitatea reducerii cu 50% a contributiilor la asigurarile sociale pentru salariile de pana la 1.000 de lei, solutie propusa de patronate.

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: