Basescu: Romania vrea sa participe la deciziile cu privire la zona euro pentru ca orice hotarare ii afecteaza pe romani

Data publicarii: 09-12-2011 | Politica

Presedintele Traian Basescu a declarat joi, in discursul sustinut la lucrarile Summit-ului PPE care au avut loc la Marsilia, ca Romania vrea sa ia parte la deciziile cu privire la zona euro pentru ca orice decizie sau lipsa ei afecteaza viata de zi cu zi a cetatenilor romani.

''In Romania suntem extrem de dependenti de piata zonei euro din punctul de vedere al exporturilor. Multi dintre partenerii nostri sunt francezi, germani, spanioli sau italieni. Romania nu poate accepta o Uniunea Europeana cu doua categorii de state. Romania vrea sa participe la deciziile cu privire la zona euro pentru ca orice decizie sau orice lipsa a unei decizii cu privire la zona euro afecteaza viata de zi cu zi a cetatenilor romani. Solutia la criza este sa ramanem uniti, sa ramanem o Uniunea Europeana cu 27 de membri si nu cu 17 membri'', a afirmat seful statului. 

Traian Basescu a mai spus ca in ultima perioada se vorbeste tot mai mult despre ''Grupul euro si altii'' insa toata lumea trebuie sa inteleaga ca ceea ce se intampla in zona euro afecteaza ''in mod dramatic'' viata de zi cu zi si a cetatenilor statelor care nu sunt in zona euro. ''Europa si buna parte a lumii traverseaza o perioada plina de multiple provocari: criza datoriilor suverane, dificultatile de incurajare a cresterii economice, consolidarea pietei interne, gestionarea migratiei sau a problemelor demografice ale Uniunii Europene si lista poate sa continue. Ne aflam in fata unei decizii strategice: de a avea optiuni individuale sau de a accelera integrarea. Europa are nevoie de o strategie pe termen lung nu doar pentru a depasi criza cu care se confrunta in prezent, ci mai ales pentru a-si asigura viitorul'', a subliniat Basescu. 

La lucrarile Summit-ului PPE au mai vorbit si presedintele Partidului Popular European, Wilfried Martens, presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, cancelarul german, Angela Merkel, presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy, premierul ungar Viktor Orban si premierul polonez Donald Tusk. De asemenea la Summit-ul PPE de la Marsilia au fost prezenti si lideri ai PDL si ai Uniunii Democrate a Maghiarilor din Romania. Astfel, presedintele PDL, premierul Emil Boc a fost prezent la reuniunea PPE, alaturi de presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, ministrii Anca Boagiu, Sulfina Barbu, Elena Udrea, si europarlamentarii Theodor Stolojan si Elena Basescu. 

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: