Patronatul Medicinei Integrative aplica masuri de asistenta speciala pentru angajarea persoanelor cu dizabilitati

Data publicarii: 09-12-2011 | HR/Cariere

Persoanele cu dizabilitati din Romania sunt puternic afectate de somaj si de lipsa locurilor de munca, conform unei cercetari statistice a INS asupra fortei de munca in gospodarii pentru trimestrul II al anului 2011. Conform aceleiasi cercetari recent publicate, persoanele cu dizabilitati ar avea nevoie de masuri de asistenta speciala pentru a se putea incadra in munca.

In acest sens, Patronatul Medicinei Integrative desfasoara un proiect european amplu in vederea cresterii sanselor de reinsertie sociala a persoanelor cu dizabilitati, axat in mod direct pe cresterea gradului de ocupare a acestei categorii. Pentru a realiza acest obiectiv, Patronatul Medicinei Integrative a deschis trei centre teritoriale, la Bucuresti, Brasov si Constanta, unde persoanele cu dizabilitati primesc suport total in vederea reintegrarii pe piata muncii.

Astfel, persoanele cu dizabilitati sunt mai intai inregistrate, iar apoi li se ofera in mod gratuit activitati de informare, consiliere psihologica, consiliere si orientare profesionala, consiliere juridica, mentorat, tutoriat, dar si cursuri de formare profesionala efectiva. In plus, in cadrul Retelei Nationale de Suport initiate de Patronatul Medicinei Integrative, zeci de companii si-au dat acordul sa sprijine integrarea in munca a persoanelor cu dizabilitati si sa colaboreze indeaproape cu Patronatul Medicinei Integrative pentru a gasi cele mai bune solutii de angajare a persoanelor cu dizabilitati. 

"Solutia societatii nu poate fi aruncarea persoanelor cu dizabilitati pe piata libera sa isi gaseasca singure un loc de munca, modalitate care este dificila chiar si pentru cei sanatosi. Noi pregatim mai intai familia sa constientizeze ca persoana cu dizabilitati este apta de integrare sociala, apoi pregatim persoana in cauza, identificand abilitatile sale si ce fel de job i s-ar potrivi. Apoi muncim cu angajatorul care are, de multe ori, prejudecati, si ii aratam in ce fel poate integra in munca persoane cu dizabilitati. Abia apoi ii oferim persoanei respective locul de munca unde insa nu o parasim sa se descurce singura, ci ii acordam sprijinul unui tutore care il ajuta de la bun inceput si pentru o perioada de timp, pana la integrarea efectiva, si care o asista in toate problemele legate de aceasta integrare la locul de munca. Este exact genul de masuri de asistenta speciala recomandat de studiul INS si el ar trebui extins la scara intregii societati”, a declarat Liviu Mandler, presedintele Patronatului Medicinei Integrative. 

Programul de masuri de asistenta speciala este realizat de Patronatul Medicinei Integrative in cadrul proiectului european "Retea regionala pentru promovarea si aplicarea conceptelor economiei sociale in vederea cresterii sanselor de reinsertie sociala a persoanelor cu dizabilitati”, cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 "Investeste in oameni!”, Axa 6 "Promovarea incluziunii sociale”, Domeniul Major de Interventie "Dezvoltare economiei sociale”.

Ultimele stiri pe BankNews.ro: