Fundatia Soros: O scena politica marcata de pesimism si lipsa de interes pentru alegeri

Data publicarii: 12-12-2011 | Politica

Optimismul romanilor se afla la cea mai joasa cota din ultimii cincisprezece ani, arata o noua analiza data publicitatii de Fundatia Soros Romania in cadrul programului Studii Electorale Romanesti.

82% dintre romani spun, in noiembrie 2011, ca directia in care se indreapta tara este gresita si doar 12% cred ca tara noastra se indreapta intr-o directie buna.

Chestionati cu privire la participarea la vot, doar 47% dintre respondenti au raspuns ca vor merge cu siguranta sa voteze, iar 24% ca probabil vor merge; 8% au raspuns ca probabil nu vor vota, in timp ce 18% ca sigur nu vor vota.

In ceea ce priveste preferintele electorale, doar 49% dintre cetateni au o opinie formata cu privire la cu cine vor vota.

Dintre acestia, 55% prefera USL, iar PDL obtine 18 procente din preferintele de vot ale respondentilor. Pe locul trei, cu 9%, se afla Partidul Poporului Dan Diaconescu. Cel de-al patrulea partid care ar trece de pragul electoral este UDMR, cu 7%.

Doar 32% dintre respondenti  dau un raspuns concret la o intrebare deschisa privind intentia de vot pentru presedinte. Pe primele locuri se afla singurii candidati anuntati, Crin Antonescu cu 31%  si Dan Diaconescu cu  14%.  Crin Antonescu atrage doar o treime din voturile potentiale ale USL (27% preferinte de vot USL, iar Crin Antonescu 10%- raportand la total esantion). In acelasi timp,  nici un membru PDL nu este mentionat spontan de mai mult de 1% dintre cei chestionati. 

Profiluri de alegatori 

In Bucuresti, ponderea celor care resping hotarat participarea la alegeri si au un dezinteres ridicat fata de viata politica este dubla fata de media nationala - aproape o treime dintre bucuresteni spun ca nu vor vota.

Analizandu-se preferintele electorale, datele arata ca:

  • • USL este preferata in mai mare masura de persoanele afectate de criza, dar  si de persoanele cu venituri medii. De asemenea, are o pozitie mai buna intre persoanele cu studii superioare decat intre cele cu studii medii sau scazute.
  • • Persoanele cu venituri mari sunt semnificativ mai inclinate sa voteze cu partidul de guvernamant, la fel si persoanele care nu au fost direct afectate de criza economica.
  • • Partidul lui Dan Diaconescu este sustinut de persoane de peste 55 de ani  si are succes cu precadere in randul persoanelor cu educatie scazuta si cu venituri mai mici.

Ultimele stiri pe BankNews.ro: