Traian Basescu: Voi trimite inapoi initiativa legislativa privind autorizatiile de constructie; riscam sa construim pe unde vrem

Data publicarii: 15-12-2011 | Imobiliare

Presedintele Traian Basescu a afirmat, miercuri, ca Romania nu are "cel mai fericit" cadru legislativ, dand exemplul unei initiative legislative care prevede ca daca in termen de 30 de zile autoritatea locala nu elibereaza autorizatia de construire, atunci ea se considera eliberata, despre care spune ca nu o va promulga.

"Nu am putea spune ca avem cel mai fericit cadru legislativ, dar suntem departe de a avea un cadru legislativ nefericit. As spune ca cea mai mare problema in ceea ce priveste cadrul legislativ este implementarea cadrului legislativ existent, corecta implementare a legilor, corecta aplicare a legilor, rapida aplicare a legilor. Si aici fac referire si la una dintre ingrijorarile mele legate de cele patru coduri. Primul cod a intrat in vigoare, mai avem trei coduri si corecta implementare a lor are sansa sa dea Romaniei acea justitie de acre aveti nevoie si dvs, ca si mediu de afaceri, si fiecare cetatean: o justitie eficienta, o justitie care sa se pronunte corect si repede", a declarat Basescu, la lansarea Raportului privind competitivitatea Romaniei, eveniment organizat de Camera de Comert Americana din Romania. 

Seful statului a mai precizat ca o alta zona care impiedica performanta in competitivitate este legata de "legile stufoase" si uneori "contradictorii", fenomen despre care spune ca, in ultima perioada a fost diminuat. 

"Spre exemplu, legat de legislatie stufoasa, sunt autorizatiile de construire pe care le dau primariile. Legislatia este extrem de dificila. Zilele trecute mi-a venit pe birou, la promulgare, o initiativa legislativa extrem de seaca, as spune, cu doua articole in care se spunea ca daca in 30 de zile primaria nu elibereaza autorizatia de construire, se considera eliberata. Daca am fi intr-un mediu de afaceri in care sa avem constiinta si convingerea ca mediul de afaceri reactioneaza el conform legii, intotdeauna, nu as avea ezitari sa promulg aceasta lege. 

Deocamadata, insa, o voi trimite inapoi, pentru ca riscam sa ne apucam sa construim fiecare pe unde vrem. Sa gasim un prieten in primarie care sa ne tina autorizatia si in ziua 31 plantam langa Ateneul Roman un turn de 50 de etaje", a mai explicat Basescu. 

El a dat exemplul blocului construit langa Catedrala Romano-Catolica 'Sf. Iosif' din Capitala, despre care spune ca a fost ridicat cu autorizatie intarziata. 

Seful statului s-a declarat adeptul simplificarii legislatiei, ca un motor al cresterii competitivitatii economice, insa, trebuie vazut daca Romania are un mediu de afaceri suficient de matur, care "scos din chingile birocratice sa se conformeze si legii si bunului simt". 

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: