CSSPP a aprobat Norma privind investirea si evaluarea activelor fondurilor de pensii private

Data publicarii: 16-12-2011 | Finante-Banci

Prevederile actului normativ permit fondurilor de pensii sa isi diversifice mai eficient portofoliul de investitii. Norma introduce noi clase de active si noi limite investitionale ce vizeaza investitiile pe termen lung ale activelor fondurilor de pensii private, tinandu-se cont de natura si durata obligatiilor. Totodata, reglementeaza procesul de investire si evaluare a activelor si imbunatateste metoda de stabilire a gradului de risc al unui fond de pensii. 

Alternative noi pentru investitii

Intre elementele de noutate ale normei se numara si introducerea posibilitatii de investire a activelor fondurilor de pensii in proiecte de infrastructura. Prin implicarea in astfel de proiecte, fondurile de pensii private pot deveni parteneri strategici pentru dezvoltarea unor programe nationale de anvergura, asa cum se intampla si in statele dezvoltate ale lumii.

Conform noilor prevederi, fondurile de pensii pot investi pana la 10% din active in proiecte de infrastructura. De asemenea, limita investitiilor private de capital - private equity - a fost majorata la 10% atat pentru fondurile de pensii de tip Pilon II cat si pentru cele din Pilonul III. Acestea nu sunt insa singurele modificari privind investirea activelor, noile prevederi putand fi consultate in detaliu pe pagina de internet www.csspp.ro odata cu publicarea normei.

Elaborarea noului act normativ a fost impusa atat de evolutiile economico-financiare existente la nivel national si international, cat si de necesitatile investitionale ale sistemului de pensii private, in vederea asigurarii unei bune corelatii intre riscuri si performante la nivelul fondurilor de pensii.

Alte imbunatatiri - Reorganizare a prevederilor legislative

In prezent sunt in vigoare patru acte normative menite sa reglementeze activitatea de investire si evaluare a activelor fondurilor de pensii: Norma nr. 3/2009# si Norma nr. 5/2009#, cu modificari si completari, aplicabile fondurilor de pensii administrate privat respectiv Norma nr. 4/2009# si Norma nr. 6/2009#, cu modificari si completari, aplicabile fondurilor de pensii facultative. Noul act normativ integreaza prevederile acestor norme, eliminand aspectele referitoare la autorizarea persoanelor responsabile cu activitatea de investire, aspecte ce vor fi tratate in mod distinct in actele normative specifice.

Alte imbunatatiri - o noua metoda de evaluare

Actul normativ stabileste o noua metoda de evaluare a instrumentelor cu venit fix, prin marcarea acestora la pretul de piata. Pentru a le permite administratorilor sa isi adapteze procedurile interne si strategiile investitionale la noile prevederi, aceasta metoda de evaluare va deveni aplicabila ulterior intrarii in vigoare a normei. 

Consultare publica

Proiectele de acte normative au fost supuse procesului de dezbatere publica si publicate pe website-ul propriu, www.csspp.ro, inaintea aprobarii acestora in cadrul institutiei, astfel incat persoanele interesate sa poata lua cunostinta de continutul acestora si sa formuleze eventuale propuneri si observatii.

In perioada de dezbatere publica a normei au avut loc consultari continue atat cu entitatile supravegheate de CSSPP, cat si cu reprezentanti ai autoritatilor si asociatiilor profesionale din domeniul pietelor financiare si de capital: Ministerul Finantelor Publice, Bursa de Valori Bucuresti, Asociatia Administratorilor de Fonduri, Asociatia Pietelor Financiare, CFA Romania.

Publicare

Norma privind investirea si evaluarea activelor fondurilor de pensii private, elaborata in aplicarea Legii nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare si a Legii nr. 204/2006 privind pensiile facultative, cu modificarile si completarile ulterioare va fi transmisa spre publicare in Monitorul Oficial si va fi disponibila pe website-ul www.csspp.ro, la rubrica Legislatie, la data publicarii ei. 

Ultimele stiri pe BankNews.ro: