Ministrul Dezvoltarii anunta ca anul viitor ar putea fi reabilitate termic 250.000 de apartamente

Data publicarii: 19-12-2011 | Imobiliare

Ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Elena Udrea, a anuntat vineri, la Slatina, ca anul viitor ar putea fi reabilitate termic circa 250.000 de apartamente, datorita faptului ca a fost permisa de catre Comisia Europeana realocarea de fonduri europene de la alte programe ale altor ministere catre programul de reabilitare termica a locuintelor derulat de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului.

Elena Udrea a precizat ca vor fi redistribuite de la alte ministere fonduri europene de circa 360 de milioane de euro, sume ce ar putea fi folosite din luna mai 2012, ca urmare a faptului ca reprezentantii CE au acceptat folosirea fondurilor europene pentru lucrarile de reabilitare termica. MDTR a facut, potrivit ministrului, o solicitare in sensul redistribuirii fondurilor europene inca din primavara acestui an. 

"Am lucrat si am probat necesitatea folosirii acestor fonduri europene redistribuite de la ministere care nu cheltuie banii europeni. In programul national de reabilitare termica pe care il derulam din 2009, am convins CE de utilitatea si necesitatea folosirii fondurilor europene pentru reabilitare termica, dar si de faptul ca suntem in stare sa cheltuim acesti bani. In momentul actual, suntem in procedurile prevazute de legislatia europeana prin care se vor aloca aproximativ 360 de milioane de euro din care vom putea reabilita aproximativ 250.000 de apartamente la nivel national incepand cel mai devreme in mai 2012", a afirmat Elena Udrea. 

Ministrul a adaugat ca pana in luna mai a anului viitor se vor derula toate procedurile interne ca astfel de proiecte de reabilitare termica a blocurilor sa poata sa fie initiate si implementate. Elena Udrea a subliniat ca pana atunci este nevoie ca solicitarea din partea asociatiei de proprietari unde se doreste reabilitarea termica a blocurilor sa fie facuta primariei, studiul de fezabilitate impreuna cu solicitarea asociatiei si indeplinirea conditiilor de catre asociatia de proprietari sa ajunga la minister, iar documentatia tehnica sa treaca prin Consiliul tehnico-economic si i se aplice standardele de cost, dupa care, odata proiectul aprobat sa urmeze licitatia. Licitatia se face de catre primarie. 

In luna mai ar trebui sa inceapa in Romania marea reabilitare termica a blocurilor, potrivit ministrului Elena Udrea care a mentionat ca sunt la nivel national cateva sute de mii de cereri pentru anveloparea blocurilor. 

"Undeva in mai ajung fondurile europene. Propunerea noastra este ca licitatiile sa se tina pana in luna mai, sa se termine, in asa fel incat in luna mai, cand fondurile europene ajung in Romania lucrarile de reabilitare sa porneasca si toate aceste apartamente sa se reabiliteze vara. In patru luni, se poate si daca toata lumea e pregatita cu partea tehnica si juridica, cu contractele, atunci in luna mai, intram in marea reabilitare termica din Romania si speram ca foarte multi dintre cei care au depus cereri, sunt sute de mii la nivel national, sa fie multumiti. La nivelul Romaniei, circa trei milioane de apartamente asteapta sa fie reabilitate si orice sursa de finantare e binevenita", a incheiat ministrul. 

Elena Udrea a mai anuntat vineri, la Slatina, si faptul ca au fost reluate platile din fonduri europene prin Programul Operational Regional gestionat de MDRT dupa ce acest minister a "gasit solutii pentru toate slabiciunile sistemului de management si control asa cum era el gandit pana in vara anului 2011", dar ar putea fi reluate platile si pentru programele gestionate de celelalte ministere deoarece si ele vor aplica aceleasi solutii si masuri identificate si puse in practica de Ministerul Dezvoltarii. 

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: