Ministrul Muncii: Mentinerea restrictiilor pentru lucratorii romani este fara justificare economica

Data publicarii: 19-12-2011 | HR/Cariere

Mentinerea restrictiilor pe piata muncii pentru lucratorii romani, de catre unele state membre ale Uniunii Europene, este lipsita de orice justificare economica, a apreciat ministrul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, Sulfina Barbu, la prezentarea bilantului primelor trei luni ale mandatului sau la conducerea ministerului.

'Noi sustinem in continuare lipsa unor argumente economice pentru mentinerea acestor restrictii (pe piata muncii, de catre unele state membre ale Uniunii Europene - nr), statele membre avand decizii politice pe aceasta componenta si nu argumente economice', a afirmat, vineri, Sulfina Barbu. 

Aceasta a adaugat ca 'avem o liberalizare partiala a pietei muncii din Germania pentru anumite profesii, in general pentru cele care necesita studii superioare'. 

Ministrul Muncii a mai afirmat ca este incurajata de 'atitudinea Comisiei Europene si a comisarului european Laszlo Andor care a asigurat, inclusiv in Consiliul EPSCO (pentru Ocuparea fortei de munca, Politica Sociala, Sanatate si Consumatori), ca va analiza foarte atent si sever justificarea statelor membre care decid sa mentina restrictii pe piata muncii si care a spus, inclusiv in plenul Consiliului, ca acestea constituie derogari de la Tratatul de Aderare si a propus statelor membre sa ia in calcul si jurisprudenta Curtii Europene de Justitie in acest domeniu'. 

Potrivit ministrului Muncii, in perioada imediat urmatoare, urmeaza a fi incheiate cu omologii din alte tari o serie de documente bilaterale privind 'o dinamizare a colaborarii in domeniul pietei muncii, dar si al combaterii muncii la negru', amintind in acest sens Marea Britanie si Cehia. 

Sursa: AGERPRES

Pe de alta parte, cu cateva zile in urma, respectiv la 15 decembrie, Parlamentul European a votat si adopat o rezolutie prin care cere Comisiei Europene stabilirea de parametri foarte clari in evaluarile economice pe care le solicita tarilor care mentin restrictii in spatiul comunitar. Este vorba despre standarde punctuale pentru toate statele membre care continua sa mentina restrictii pentru muncitorii romani si bulgari. Rezolutia apreciaza ca 'mai multe state membre au decis sa mentina restrictiile pentru romani si bulgari, mai mult din cauza presiunilor politice'. 

De altfel, din raportul CE de la 11 noiembrie rezulta ca romanii au un rol, mai degraba pozitiv, in economiile tarilor de destinatie, la nivel european impactul mobilitatii ducand la o crestere cu 0,3% a PIB-ului pentru UE-27 si cu 0,4% pentru UE-15. 

Ultimele stiri pe BankNews.ro: