Arcadie Parfenie, Ernst & Young: Impozitul platit de companii la migrarea din Olanda este incompatibil cu legislatia europeana

Data publicarii: 19-12-2011 | Afaceri

Arcadie Parfenie, Manager in cadrul departamentului de Asistenta fiscala si juridica, despre cea mai recenta decizie a Curtii Europene de Justitie privind impozitul platit de companii la migrarea din Olanda si implicatiile acesteia asupra companiilor din intreaga Uniune Europeana:

"Curtea Europeana de Justitie a decis in urma cu cateva zile ca impozitul aplicat de Olanda unei companii care si-a transferat sediul administrativ in Marea Britanie incalca principiul de libera constituire garantat prin Articolul 49 al Tratatului Uniunii Europene. Este vorba de un drept acordat tuturor companiilor si entitatilor care opereaza pe teritoriul statelor membre ale Uniunii Europene, si pe care Olanda l-a ingradit, conform deciziei Curtii Europene de Justitie in cazul companiei National Grid Indus BV.

Ca urmare a acestei decizii, orice companie infiintata conform legii unui stat membru, care a fost obligata la plata unui impozit in urma transferarii sediului administrativ in alt stat membru UE, poate ataca aceasta prevedere in instanta pentru a recupera sumele platite sub forma de impozit.

Curtea Europeana de Justitie a concluzionat ca un compromis intre interesele statului si evitarea instituirii unor dezavantaje competitive pentru companii ar putea fi obtinut prin posibilitatea de a alege intre impozitarea imediata si amanarea platii, sub obligatia monitorizarii trans-frontaliere a activelor. Legislatia actuala a Olandei nu ofera aceasta posibilitate - companiile fiind obligate in prezent la plata imediata a unui impozit la momentul migrarii, disproportionat in anumite cazuri. Acest caz este un pas inainte in aplicarea impozitului privind transferul si migrarea companiilor in cadrul Uniunii Europene - subiect abordat si in alte spete, precum: C-81/87 Daily Mail, C-9/02 Lasteyrie du Saillant, C-470/04 N, sau C-210/06 Cartesio.”

Arcadie Parfenie s-a alaturat echipei Ernst & Young in noiembrie 2011, in calitate de Manager in departamentul de Asistenta fiscala si juridica. Arcadie are peste 8 ani de experienta in restructurarea afacerilor, planificare fiscala in vederea repatrierii lichiditatilor, finantare, proprietate intelectuala, fuziuni si achizitii. Arcadie este licentiat in Management si este consultant fiscal certificat in Luxemburg. 

Despre Ernst & Young

Ernst & Young este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global, cu 152,000 de angajati in 700 de birouri din 140 de tari si venituri de aproximativ 22.9 miliarde dolari in anul 2011. Reteaua noastra este cea mai integrata la nivel global, iar resursele din cadrul acesteia ne ajuta sa le acordam clientilor servicii prin care sa beneficieze de oportunitatile din intreaga lume. In Romania, Ernst & Young este unul dintre liderii de pe piata serviciilor profesionale inca de la infiintare, in anul 1992. Cei peste 450 angajati din Romania si Republica Moldova furnizeaza servicii integrate de audit, asistenta fiscala, asistenta in tranzactii si servicii de asistenta in afaceri catre companii multinationale si locale. Avem birouri in Bucuresti, Cluj-Napoca, Timisoara si Chisinau. Pentru mai multe informatii, vizitati pagina noastra de internet: www.ey.com.

Ultimele stiri pe BankNews.ro: