Basescu: Reducerea deficitului de cont curent este un obiectiv chiar mai important decat deficitul bugetar

Data publicarii: 20-12-2011 | Finante-Banci

Reducerea deficitului de cont curent prin cresterea exporturilor este o mare realizare a economiei romanesti avand in vedere ca diminuarea deficitului de cont curent este un obiectiv chiar mai important decat reducerea deficitului bugetar, a declarat, luni, presedintele Romaniei, Traian Basescu, la Gala Jubiliara a Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor din Romania (ANEIR).

'Trebuie sa nu uitam ca diferenta dintre exporturi si importuri este cea care ne-a dus in pragul colapsului in 2009. Contributia exportatorilor la reducerea deficitului de cont curent este o mare realizare pentru ca, in opinia mea, reducerea deficitului de cont curent este chiar mai importanta decat deficitul bugetar. In viitor, va trebui ca Guvernul sa dezvolte politici care sa duca la cresterea exporturilor iar tara nu va fi performanta pana nu exist un echilibru intre exporturi si importuri ba chiar sa avem o balanta pozitiva', a aratat Traian Basescu. 

Seful statului a solicitat exportatorilor o lista de cinci propuneri pentru a incuraja cresterea exporturilor, in afara posibilelor capitalizari ale Eximbank si CEC Bank. 

'Masurile trebuie sa fie realiste. Sigur, putem sa reducem CAS dar dati solutii si pentru plata pensiilor, unde avem oricum un deficit foarte mare'; a spus Traian Basescu. 

Contul curent al balantei de plati a inregistrat un deficit de 4,097 miliarde de euro, in perioada ianuarie - octombrie 2011, in scadere cu 9,5% fata de aceeasi perioada din anul precedent, in principal datorita reducerii deficitului balantei comerciale cu 12,7%, potrivit Bancii Nationale a Romaniei (BNR). 

Datele ANEIR arata ca exporturile Romaniei in primele zece luni din acest an totalizau 37,6 miliarde euro, depasind nivelul din 2008, cand exporturile s-au cifrat la 33,7 miliarde euro. Pentru intregul an 2011, ANEIR prognozeaza exporturi de 45 miliarde euro, 71% fiind schimburi intracomunitare. 

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: