Emil Boc: Cei de la BNR sa se ocupe de rezervele Bancii Nationale, nu intentionam sa tragem transele de la FMI in 2012

Data publicarii: 20-12-2011 | Finante-Banci

Romania nu va avea nevoie sa traga transele din acordul cu FMI si Comisia Europeana in anul 2012, potrivit datelor economice actuale, a sustinut, luni, premierul Emil Boc, care i-a sfatuit pe consilierii guvernatorului Bancii Nationale sa se ocupe de rezervele BNR, Guvernul gestionand deficitul bugetar.

Intr-o emisiune a TVR1, Boc a fost intrebat daca Romania va accesa transele de la FMI si CE, in conditiile in care Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului BNR, a estimat ca tara poate functiona timp de patru luni, fara sa acceseze imprumuturi. 

Premierul a subliniat astfel ca Romania are la dispozitie solutia accesarii imprumuturilor de la FMI si CE in 2012, insa numai daca se va inrautati situatia economica, astfel incat Guvernul sa nu reduca salariile sau pensiile. 

"Eu ii sfatuiesc pe cei de la BNR sa se ocupe de rezervele BNR si de deficitul bugetar sa se ocupe Guvernul, ma refer la consilierii guvernatorului. Pot sa va spun cu certitudine ca datele pe care le avem arata ca nu vom avea nevoie in 2012 sa accesam solutia acordului cu FMI si CE, dar daca apare acea ipoteza a inrautatirii situatiei internationale - un scenariu plauzibil pana la un punct - avem butonul pe care sa apasam, ca noi sa nu mai fim nevoiti sa reducem salarii sau pensii", a spus Boc, la TVR1. 

Seful Guvernului a aratat ca priveste cu optimism prudent anul 2012."Anul viitor il privesc cu un optimism prudent. Ma refer la faptul ca anul viitor nu va fi nevoie sa operam alte masuri de austeritate care sa afecteze populatia. (...) In cazul in care va fi situatia in Europa asa cum unii spun si este posibil, noi avem acordul cu FMI si Comisia Europeana ca un element de rezerva. Nu avem in intentie sa accesam bani de la Comisia Europeana sau de la Fondul Monetar", a subliniat Emil Boc. 

El a aratat ca "este cert ca in actualele conditii, daca ele nu se inrautatesc dramatic", nu va fi nevoie de accesarea transelor de la FMI si Comisia Europeana. 

Pe 8 decembrie, la Sinaia, consilierul guvernatorului BNR Lucian Croitoru a afirmat ca pozitia Romaniei este una stabila si ca tara ar putea functiona fara imprumuturi cel putin patru luni. 

"Eu am spus ca Romania are o pozitie stabila. Ea functioneaza in mod normal. Am precizat intr-un exercitiu intelectual ca, daca lucrurile s-ar agrava si anumite surse de finantare care sunt astazi disponibile pentru Romania nu ar mai fi, in acest caz avem la dispozitie acordul precautionar cu Uniunea Europeana si cu Banca Mondiala", a spus Croitoru, corectand o serie de afirmatii aparute in presa. 

De asemenea, surse oficiale au afirmat, joi, la Sinaia, ca Ministerul de Finante ar avea un fond de rezerva (buffer) la BNR in valoare de trei miliarde de euro care ar ajunge pe o perioada de 10-12 luni. 

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: