Barroso ii cere lui Viktor Orban sa renunte la proiectele de lege privind reforma bancii centrale

Data publicarii: 20-12-2011 | International

Presedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso a facut apel la premierul ungar Viktor Orban sa retraga doua proiecte de lege privind reforma bancii centrale si stabilitatea financiara, relateaza site-ul de stiri Origo.

"Va recomand insistent sa retrageti cele doua proiecte de lege aflate in dezbatere in parlament", subliniaza Barroso in scrisoarea personala de doua pagini trimisa la sfarsitul saptamanii trecute premierului conservator ungar. 

Scrisoarea sugereaza ca inlaturarea celor doua proiecte de lege ar putea fi o preconditie pentru planuitul acord de imprumut cu Fondul Monetar International (FMI) si Uniunea Europeana (UE), informeaza Origo. 

In opinia lui Barroso, niciunul din cele doua proiecte legislative nu respecta dreptul comunitar, iar ambele ar putea deveni incompatibile cu Tratatul UE si recomandarile Bruxellesului. 

In scrisoare, presedintele CE exprima ingrijorari serioase in legatura cu respectarea de catre proiectul de lege privind banca centrala a Articolului 130 din Tratatul UE, dar si regretul ca cea mai recenta versiune a proiectului a fost redactata fara nicio consultare preliminara cu Banca Centrala Europeana. 

Barroso sustine de asemenea ca negocierile pregatitoare ale Ungariei cu misiunea comuna FMI-UE au fost intrerupte saptamana trecuta deoarece partea ungara nu a garantat ca adoptarea celor doua legi esentiale va fi amanata pana cand se va stabili ca sunt compatibile cu legislatia comunitara. 

Peter Szijjarto, purtatorul de cuvant al premierul ungar, a confirmat primirea scrisorii, dar a refuzat sa-i dezvaluie continutul, spunand ca nu este autorizat sa faca acest lucru. "Presedintele Barroso este cel care poate dezvalui informatii privind continutul scrisorii", a spus el. 

Proiectul de reforma, care retrage in special presedintelui bancii centrale a Ungariei (MNB) prerogativa de a-si numi adjunctii in favoarea premierului, este considerata o amenintare la adresa independentei institutiei monetare. 

Tot o amenintare este considerat si proiectul de fuziune a bancii centrale cu autoritatea de supraveghere a institutiilor financiare PSZAF, care nu ar face decat sa dilueze si mai mult puterea presedintelui MNB, recunoscut ca fiind in conflict cu Viktor Orban. 

Fondul Monetar International si Uniunea Europeana si-au exprimat la randul lor ingrijorarea. Cele doua proiecte seamana 'cu o preluare totala de putere asupra bancii centrale' de catre guvern, a atras atentia presedintele MNB, Andras Simor. 

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: