BERD investeste 8,8 milioane de euro in infrastructura de apa in Braila, Romania

Data publicarii: 22-12-2011 | Finante-Banci

Imprumutul vine sa suplimenteze o finantare nerambursabila de 74 milioane euro acordata de UE in vederea imbunatatirii accesului la servicii de apa si canalizare 

BERD continua sa sustina imbunatirea infrastructurii de apa a oraselor din Romania, acordand un nou imprumut pentru imbunatatirea serviciilor de alimentare cu apa din judetul Braila.

Banca pune la dispozitie un imprumut de 8,8 milioane euro care, impreuna cu contributia Fondului European de Coeziune in valoare de 74 milioane euro si fonduri de la bugetul local si cel de stat, vor finanta programul regional de investitii in sectorul de apa in valoare de 95,7 milioane euro al  SC Compania de Utilitati Publice Dunarea SA Braila.

SC Compania de Utilitati Publice Dunarea SA Braila este operatorul regional al serviciilor de apa si apa uzata pentru judetul Braila, situat in partea de sud-est a Romaniei, si este responsabil pentru administrarea resurselor de apa, inclusiv a serviciilor de distribuitie a apei cat si de colectare si tratare a apei uzate. Compania furnizeaza servicii de alimentare cu apa, colectare si tratare a apei uzate pentru municipiul Braila, oras cu o bogata traditie istorica si culturala, situat pe malul fluviului Dunarea, cat si pentru alte trei localitati urbane (Ianca, Faurei si Insuratei), precum si unui numar de 41 de comunitati rurale din judetul Braila.

Programul de investitii vizeaza extinderea si reabilitarea infrastructurii de apa si apa uzata in cadrul a 45 de unitati administrativ-teritoriale care reprezinta aproape doua treimi din populatia judetului Braila. Ca urmare a proiectului, peste 300.000 de locuitori din zona in care se deruleaza proiectul vor beneficia de acces la servicii sigure de alimentare cu apa si canalizare. 

Proiectul va beneficia de asemenea de un program de evaluare comparativa, care va pune la dispozitia Companiei instrumentele si procedurile necesare pentru imbunatatirea nivelului serviciilor furnizate beneficiarilor, compararea performantei operationale in timp si identificarea performantelor nesatisfacatoare pe baza comparatiei cu standardele din domeniu. In afara de aceasta, proiectul prezinta avantaje importante pentru mediul inconjurator care conduc la imbunatatiri  pe ansamblu si la efecte pozitive asupra mediului pentru regiunea Dunarii si, in cele din urma, pentru bazinul Marii Negre, si care vor contribui la sporirea eficientei si la transferul competentelor comerciale si manageriale din cadrul serviciilor de alimentare cu apa cat si de colectare si tratare a apelor uzate catre regiunile mai putin dezvoltate ale judetului Braila.

"Suntem incantati sa putem facilita absorbtia fondurilor UE in Romania si, pana in prezent, investitiile Bancii au dat posibilitatea companiilor de utilitati din Romania sa atraga 724 milioane euro din Fondul de Coeziune al UE, de care beneficiaza judetele Brasov, Buzau, Constanta, Dambovita, Iasi, Sibiu si acum Braila,” a declarat Claudia Pendred, Director BERD Romania.

"Proiectul este de o importanta majora pentru Braila si suntem bucurosi sa continuam colaborarea noastra cu BERD-ul in vederea imbunatatirii serviciilor de alimentare, colectare si tratare a apei si apei uzate din judetul Braila. Implementarea acestui proiect reprezinta un pas important in asigurarea de servicii de apa si canalizare de calitate in judetul Braila si reprezinta o continuare a parteneriatului nostru de succes cu Banca inceput in anul 1997,” a declarat Mihail Chirita, director general al SC Compania de Utilitati Publice Dunarea SA, Braila.

Imprumutul in valoare de 8,8 milioane euro acordat de catre BERD reprezinta un sub-proiect care face parte din Programul Regional Cadru de Co-Finantare prin Fondul UE de Coeziune (R2CF) in valoare de 200 milioane euro, care a fost lansat in 2010 pentru a sustine investitiile in infrastructura de apa si apa uzata din Romania, cat si pentru a ajuta municipalitatile sa absoarba finantarea disponibila din Fondul de Coeziune al UE. Se estimeaza ca Programul Cadru de Co-Finatare va mobiliza investitii suplimentare in valoare de aproximativ 1,5 miliarde euro in infrastructura de alimentare cu apa si de colectare si tratare a apelor uzate din Romania.

De la inceputul activitatii sale in Romania, BERD a alocat peste 5,4 miliarde euro in diferite sectoare ale economiei tarii.

Ultimele stiri pe BankNews.ro: