Piata de apa imbuteliata din Romania se ridica la 1,4 miliarde de lei

Data publicarii: 23-12-2011 | Afaceri

Piata de apa imbuteliata din Romania atinge, la sfarsitul anului 2011, circa 12 milioane hectolitri, in valoare de 1,4 miliarde de lei, se arata intr-un comunicat al companiei Rio Bucovina. Aceasta cantitate inseamna un consum de aproximativ 54,55 litri/an/persoana, respectiv o crestere moderata a consumului cu 3% fata de 2010. 

Consumatorul roman a cheltuit, in medie aproximativ 1,16 lei/persoana in 2011. In ultimul timp, pretul mediu la raft pe 2011 s-a mentinut la aproximativ 1,2 lei/litru. 

Conform datelor Rio Bucovina, romanii prefera in continuare marci de apa minerala naturala sau apa de masa romanesti in procent de peste 90% atat datorita renumelui apelor minerale naturale romanesti cat si datorita pretului prohibitiv al marcilor importate. 

Peste 60% dintre consumatori sunt femei, iar peste 80% dintre consumatori consuma apa plata si carbogazificata ca atare, combinarea acesteia cu bauturi alcoolice scazand la un procent de numai 17%. 

Dupa zonele istorice, Capitala este cel mai mare consumator de apa plata (minerala naturala sau de masa), peste 60% din locuitorii acesteia consumand apa plata zilnic. Analizand consumul pe regiuni, cel mai mult se consuma apa plata in sudul Romaniei si in Dobrogea, pe locul doi ca si consum fiind Moldova, urmata de Transilvania si Banat. Consumul de apa imbuteliata in zonele rurale este limitat de existenta unei surse de apa alternative, cum ar fi apa de izvor sau de fantana, aflate in apropierea gospodariei. 

Consumul de apa plata creste in defavoarea celei carbogazificate. Dupa ultimele date, consumul de apa plata este de aproximativ 56 - 60 %, iar cel de apa carbogazificata de 40 - 44%. 

Referitor la evolutia pietei si a consumului de apa minerala naturala in 2012, specialistii Rio Bucovina apreciaza ca acesta nu va scadea ci va avea un trend crescator intre 3% si 5%.

Sursa:  AGERPRES