Raport CE: Programul de asistenta financiara preventiva pentru Romania este pe drumul cel bun

Data publicarii: 23-12-2011 | Finante-Banci

Programul de asistenta financiara pentru Romania este pe drumul cel bun, iar autoritatile romane au inregistrat progrese reale privind punerea in aplicare a politicilor programului, in ciuda conditiilor externe dificile, releva un raport de evaluare publicat joi de Comisia Europeana.

Raportul a fost elaborat in urma revizuirii periodice a programului comun de asistenta financiara UE-FMI pentru Romania, care a avut loc la Bucuresti in perioada 25 octombrie - 7 noiembrie. 

Documentul executivului comunitar mai arata ca, in viitor, politicile macroeconomice prudente si reformele structurale accelerate vor juca un rol foarte important pentru garantarea unor performante economice notabile si pentru consolidarea increderii pietelor. ''Dupa doi ani de crestere negativa, in 2011 se preconizeaza o crestere a PIB-ului real de aproximativ 1,5-2%, depasind previziunile anterioare. Pentru 2012 se prevede o crestere lenta de 1,75-2,25%. Inflatia a scazut brusc in aceasta vara - datorita reducerii preturilor la alimente si cresterii TVA-ului de anul trecut - atingand tinta de inflatie a BNR de 3% ą1 punct procentual. Se estimeaza ca deficitul de cont curent va ramane sub 5% din PIB atat in 2011, cat si in 2012'', arata raportul. 

Deteriorarea continua a calitatii activelor si cresterea provizioanelor pentru pierderi din imprumuturi afecteaza in continuare profitabilitatea sectorului bancar. In ciuda tensiunilor existente pe piata financiara mondiala si a degradarii calitatii activelor interne, sectorul bancar a fost rezistent din punctul de vedere al capitalizarii acestuia, care a ramas la un nivel corespunzator (13,4%). 

Evolutia finantelor publice pana la sfarsitul lunii septembrie reflecta atingerea tintei de deficit de trezorerie de 4,4 % din PIB in 2011. Pentru anul 2012, pe baza cresterii de 2,1%, autoritatile romane au stabilit drept obiectiv atingerea unui deficit de trezorerie de 1,9% din PIB, ceea ce ar face posibila respectarea unei tinte de deficit ESA sub 3% in 2012, cu o marja confortabila, mai mentioneaza documentul CE. 

Conform raportului, autoritatile romane pun in aplicare reformele structurale in special in sectorul energetic si in cel al transporturilor, precum si pentru restructurarea companiilor detinute de stat. ''Autoritatile au ratat termenul septembrie 2011 pentru prezentarea foii de parcurs privind renuntarea treptata la preturile reglementate in sectoarele electricitatii si gazului. Misiunea a discutat aceasta chestiune si a convenit un nou calendar in concordanta cu care foaia de parcurs sa fie finalizata in timpul viitoarei misiuni cu ajutorul Comisiei si al FMI. In conditiile in care termenele pentru cealalta conditionalitate a programului din acest domeniu nu a fost deocamdata indeplinita, vor trebui accelerate progresele in acest scop'', arata acelasi document. 

Tot legat de reformele structurale, raportul mentioneaza ca planurile de restructurare a circa 150 de intreprinderi cu capital de stat au fost definitivate, iar primele masuri au fost puse in aplicare. S-au inregistrat unele progrese in pregatirea pentru vanzarea pachetului de actiuni majoritar si minoritar in intreprinderile cu capital de stat selectate si in profesionalizarea managementului. Planul de restructurare a sectorului minier a fost notificat Comisiei Europene in cursul acestui an, in acord cu conditionalitatea inclusa in program. 

Referitor la achizitiile publice, raportul CE arata ca in urma mai multor amendamente ale legislatiei in acest domeniu, Comisia Europeana a anuntat in aceasta toamna ca legislatia romaneasca privind achizitiile publice (inclusiv prevederile privind parteneriatele public-privat) a fost adusa in acord cu directivele UE relevante. Totusi, persista ingrijorari legate de solutia institutionala care a fost aleasa in Romania in legatura cu parteneriatele public-privat. S-a convenit ca cele doua organisme care guverneaza parteneriatele public-privat sa elaboreze un raport comun cu privire la punerea in practica a aranjamentelor de lucru.

Referitor la fondurile UE, raportul Comisiei retine faptul ca rata absorbtiei acestora continua sa ramana una redusa. In aceasta toamna, pentru a ameliora situatia absorbtiei fondurilor europene, Romania a desemnat special un ministru pentru coordonarea fondurilor europene. Ameliorarile aduse la nivelul procedurilor de catre partea romana si masurile de crestere a co-finantarii pana la 95% pentru tarile ce beneficiaza de astfel de programe de asistenta ar trebui sa amelioreze absorbtia fondurilor. Tintele privind absorbtia fondurilor au fost ajustate pentru a le aduce la nivelul a ceea ce s-ar putea realistic realiza. 

Urmatoarea misiune de revizuire a programului este planificata pentru sfarsitul lunii ianuarie - inceputul lunii februarie 2012. 

Sursa: AGERPRES