Kim Jong-Il condus pe ultimul drum de sute de mii de nord-coreeni intr-un Phenian in zapada

Data publicarii: 28-12-2011 | International

Dupa trei ore de transmitere in directa a funeraliilor liderului nord-coreean Kim Jong-Il, care s-a stins din viata la 17 decembrie, la 69 de ani, oficial, in urma unui atac de cord, ceremonia a fost declarata incheiata, transmite AFP.

'Ceremonia s-a incheiat', a declarat un responsabil oficial in fata mausoleului Kumsusan din Phenian, unde cortegiul funerar a revenit dupa ce a facut un tur al capitalei nord-coreene inzapezite, trecand prin fata unei multimi de sute de mii de persoane. 

Potrivit agentiei nord-coreene KCNA, preluata de Vesti-24, multi locuitori ai Phenianului care au iesit miercuri in strada pentru a-l conduce pe ultimul drum pe liderul lor sunt intr-atat de socati de decesul acestuia, incat nu le vine sa creada in ceea ce s-a intamplat. Conform agentiei de presa mentionate, miile de nord-coreeni indoliati plang in hohote si striga aruncandu-se la pamant: 'Iubite general, nu ne parasi!', 'Te imploram, intoarce-te!'. 

Crainicii de la televiziunea oficiala, care a transmis evenimentul, nu si-au putut nici ei ascunde emotia: 'Chiar si pamantul, raurile, copacii par sa tremure in semn de doliu, raspunzand la plansul amar al armatei si poporului', conform KCNA, preluata de Yonhap si Vesti-24. 

Ceremonia funerara a inceput in piata Kim Ir Sen din centrul Phenianului, unde se afla mausoleul Kumsusan, iar dupa rondul facut pe strazile din Phenian, unde miercuri a nins, cortegiul funerar cu trupul neinsufletit al lui Kim Jong-Il a revenit la mausoleu. Aici, corpul imbalsamat al acestuia va fi expus alaturi de cel al tatalului sau, Kim Ir Sen, conform ITAR-TASS. 

Sicriul, scaldat intr-o mare de flori albe, a fost transportat de o limuzina amintind de marca sovietica Ceaika, releva canalul de televiziune rus Vesti-24. In urma sicriului s-au aflat fiul cel mic al defunctului lider nord-coreean Kim Jong-Un /28 de ani/, succesorul sau, unchiul acestuia, Jang Song-thaek, vicepresedintele Comisiei de stat pentru aparare, impreuna cu un grup de persoane care vor exercita puterea la varf. 

In fata cortegiului, de un kilometru, compus din zeci de Mercedes-uri negre si Volkswagen-uri albe, s-a aflat o masina cu un portret gigant infatisandu-l pe defunctul lider nord-coreean. O parte din autoturisme au purtat coroane imense de flori, la fel si cateva camioane, care au transportat coroanele din partea mai multor intreprinderi. 

Potrivit imaginilor difuzate, in fata mausoleului s-au aflat sute de mii de militari aranjati in dispozitiv, care si-au plecat capetele la trecerea cortegiului funerar. 

Funeraliile au fost difuzate de televiziune de stat din Coreea de Nord si retransmise de canalele televiziunii din Coreea de Sud, precum si de CNN si BBC. 

Rodong Sinmun, ziarul central al partidului unic din Coreea de Nord, a scris miercuri ca mostenirea cea mai importanta lasata tarii de Kim Jong-Il este propria arma nucleara, testata in 2006 si 2009. 

Regimul de la Phenian a promis ca sub conducerea succesorului Kim Jong-Un sa depuna eforturi pentru pace si reunificarea Peninsulei Coreea, dupa cum transmite Yonhap.

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: