Tariful pentru serviciile de terminare a apelurilor in retele de telefonie mobila - 4,05 eurocenti/minut, din ianuarie 2012

Data publicarii: 28-12-2011 | IT&C

Tariful maxim pentru serviciile de terminare a apelurilor in retele de telefonie mobila va fi de 4,05 eurocenti pe minut, incepand cu 1 ianuarie 2012, urmand ca a doua etapa de reducere a tarifelor sa aiba loc la 1 septembrie 2012 cand se va practica un tarif de 3,07 eurocenti/minut, potrivit unui comunicat al Autoritatii Nationale pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii.

Potrivit sursei citate, ANCOM are in vedere o scadere mai accentuata a tarifelor maxime de terminare a apelurilor in retelele de telefonie mobila fata de varianta propusa in consultare publica si a marit intervalele de reducere a acestor tarife de la 6 luni la 8 luni. 

Pe de alta parte, ANCOM aminteste ca, in luna octombrie 2011, s-au implinit trei ani de la lansarea portabilitatii in Romania, perioada in care au fost portate peste 612.268 de numere, dintre care 411.447 numere de telefonie mobila si 200.821 numere de telefonie fixa, ceea ce reprezinta o medie lunara de 15.533 de portari, potrivit 

'In anul 2011, ANCOM a luat o serie de decizii importante pentru piata telecom din Romania pentru a incuraja concurenta si accesul la internet de banda larga si pentru a actiona in directia protejarii intereselor utilizatorilor finali', se precizeaza in comunicat. 

ANCOM a redus cu 15% tarifele pentru utilizarea spectrului radio pentru anii 2011 si 2012 si a decis ca, pentru al doilea an consecutiv, sa nu perceapa tariful de monitorizare datorat de operatori. 

Potrivit comunicatului, anul 2011 a fost pentru ANCOM anul spectrului, anul in care s-au implinit 20 de ani de administrare moderna a spectrului, respectiv de cand in Romania au aparut primele institutii care s-au ocupat de administrarea acestuia, dar si anul in care Autoritatea a demarat actiuni importante care privesc utilizarea spectrului in Romania: elaborarea strategiei de dezvoltare a serviciilor BWA in benzile de frecvente 2500-2690 MHz si 790-862 MHz, consultarea privind extinderea valabilitatii drepturilor de utilizare a frecventelor radio in benzile GSM 900 si GSM 1800 si elaborarea strategiei de dezvoltare a serviciilor BWA in benzile 3400 - 3800 MHz. In benzile 3400 - 3800 MHz vor fi furnizate servicii de acces la internet mobil in banda larga la nivel national. Acestea ofera flexibilitate ridicata in ceea ce priveste serviciile de transport de date prin fluxuri de capacitate mare, permitand operatorilor sa ofere tarife competitive utilizatorilor datorita, in principal, costurilor reduse ale infrastructurii necesare si ariei largi de acoperire. 

In planul relatiilor internationale, in 2011, ANCOM a incheiat doua acorduri de colaborare in domeniul reglementarii si supravegherii activitatilor din sectorul comunicatiilor electronice si al serviciilor postale, unul cu Republica Moldova si celalalt cu Macedonia. 

Pana la data de 31 octombrie 2011, ANCOM a efectuat un numar de 10.868 de actiuni de control la nivelul intregii tari, dintre care 8.989 de actiuni au fost efectuate la furnizorii de retele si de servicii de comunicatii electronice, restul de 1.879 desfasurandu-se la furnizorii de servicii postale. Ca urmare a acestor actiuni de control s-au aplicat un numar de 552 de notificari privind intentia aplicarii sanctiunii, lipsa remedierii obligatiilor incalcate si indicate in notificare conducand la aplicarea unui numar de 326 de sanctiuni contraventionale dintre care 293 de avertismente si 33 amenzi in valoare totala de 158.000 lei. 

In cadrul activitatii de monitorizare a spectrului de frecvente cu utilizare neguvernamentala, au fost efectuate peste 6.000 actiuni de monitorizare utilizand Sistemul National de Monitorizare a Spectrului, in cadrul carora au fost monitorizate la 1.327 frecvente. 

De asemenea, in anul 2011 au fost modificate modalitatile de implementare a serviciului universal, prin inlocuirea masurii de asigurare a accesului la reteaua publica de telefonie, la un punct fix, prin intermediul telecentrelor, cu masura de asigurare a accesului si conectarii la un punct fix la retelele publice de telefonie si a accesului la un punct fix la serviciile de telefonie destinate publicului, la nivel de gospodarie. 

In ceea ce priveste perspectivele pentru anul 2012, acesta va fi un an important mai ales in domeniul spectrului de frecvente, ANCOM urmand sa organizeze procedura de atribuire a benzilor de frecvente de 800, 900, 1800 si 2600 MHz, sa elaboreze strategia privind utilizarea benzilor de frecvente de peste 40 GHz atribuite serviciului fix si sa actualizeze Tabelul National de Atribuire a Benzilor de Frecvente (TNABF). ANCOM isi propune totodata sa modifice legislatia secundara de specialitate in domeniul spectrului radio, revizuind procedura de solicitare si de emitere a licentelor de utilizare a frecventelor radio. 

Unul dintre cele mai importante proiecte pentru promovarea concurentei in domeniul comunicatiilor electronice pe care ANCOM il va demara in 2012 va fi modelarea costurilor eficiente pentru un numar de servicii reglementate, inclusiv cele de terminare a apelurilor la puncte fixe si mobile. 

De asemenea, ANCOM intentioneaza sa implementeze o aplicatie online pentru compararea ofertelor de comunicatii destinate utilizatorilor finali, finantata din fonduri europene si o aplicatie online de masurare a parametrilor tehnici de calitate a serviciilor de acces la internet.

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: