DIICOT: 11 persoane acuzate ca au falsificat carduri American Express, trimise in judecata

Data publicarii: 28-12-2011 | Actualitate

Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism au trimis in judecata 11 persoane acuzate ca au obtinut 850.000 de dolari prin folosirea unor carduri bancare falsificate American Express.

Potrivit unui comunicat al DIICOT remis marti, liderul gruparii, Iulian Ciorba, de 35 de ani, impreuna cu alte persoane, a falsificat instrumente de plata electronice emise de institutii bancare din strainatate - cu predilectie American Express - si au efectuat operatiuni financiare frauduloase prin utilizarea cardurilor falsificate. 

Astfel, o parte din membrii gruparii aveau rolul de a procura datele titularilor de carduri, precum si datele conturilor acestora si de a le transmite lui Iulian Ciorba, care, utilizand aceste date si echipamente specifice, realiza cardurile falsificate. 

Procurorii mai sustin ca alti membri ai gruparii, Alin Balasoiu si Liviu Ciobanu, au utilizat cardurile falsificate la magazine ce detineau aparate POS, de pe raza judetelor Timis, Arad si Caras-Severin, efectuand operatiuni nereale. 

De asemenea, Csaba Iosif Barta, Ecaterina Sanpetrean si Alexandru Jebelean au efectuat tranzactii frauduloase, in numele societatilor comerciale SC LEAS CAR SRL, SC SONNESAB SRL si SC AELLO SRL din Timisoara, pe care le administrau, utilizand cardurile electronice de plata falsificate. 

Se mai retine ca Iulian Ciorba i-a instigat pe Csaba Iosif Barta si alte persoane, avand calitatea de administratori ai unor societati, sa introduca in sistemul bancar suma de aproximativ 2.400.000 lei, rezultata din fraudarea cardurilor American Express in scopul disimularii provenientei ilicite a fondurilor. 

In sarcina inculpatilor se mai retine ca au dispus evidentierea in actele contabile a unor bonuri fiscale emise in fals sau a unor cheltuieli care nu au avut la baza operatiuni nereale, pentru a justifica incasarea sumelor de bani provenite din frauda informatica. 

Prejudiciul cauzat de inculpati societatii American Expres este de aproximativ 850.000 dolari. 

In cauza s-a dispus aplicarea sechestrului asigurator asupra mai multor sume de bani, imobile si autoturisme apartinand inculpatilor. 

Procurorii DIICOT au colaborat in instrumentarea cauzei cu reprezentantii nationali ai American Express SUA. 

Dosarul a fost trimis spre competenta solutionare Tribunalului Bihor. 

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: