IPP saluta decizia BP al Camerei Deputatilor de a sanctiona 8 deputati surprinsi ca au votat de mai multe ori

Data publicarii: 04-01-2012 | Politica

Institutul pentru Politici Publice (IPP) saluta decizia Biroului Permanent (BP) al Camerei Deputatilor de a-i sanctiona pe cei opt deputati care, in diferite sedinte de plen din 2011, au votat atat cu cartelele proprii, cat si cu cele ale unor colegi deputati, se arata intr-un comunicat de presa transmis marti, AGERPRES.

Potrivit sursei citate, aceasta decizie a fost luata in urma sesizarii Institutului pentru Politici Publice, dezbatuta in sedinta Comisiei juridice din 29 noiembrie 2011 - care a exprimat un punct de vedere favorabil sanctionarii deputatilor -, si ulterior sustinuta in sedinta BP din 22 decembrie 2011. 

IPP sustine ca, avand in vedere ca este pentru prima oara cand se aplica o astfel de sanctiune in Parlament, interzicerea participarii cu doar o zi la lucrarile Camerei Deputatilor, dintr-un maxim de 15, poate fi considerata un prim pas in stoparea acestui fenomen grav. 

Pe de alta parte, avand in vedere ca pentru o fapta de o gravitate similara - votarea de mai multe ori la alegerile parlamentare - 32 de persoane se afla in detentie ispasind pedepse pentru astfel de fapte, sanctiunile actualului Regulament sunt total neadecvate, considera IPP. 

Potrivit comunicatului, Institutul a elaborat o propunere legislativa prin care votul multiplu in Parlament sa fie sanctionat cu aceleasi sanctiuni aplicabile in prezent cetatenilor care voteaza de mai multe ori la alegeri. 

IPP cere public liderilor partidelor parlamentare, precum si liderilor de grupuri parlamentare sa confirme sustinerea fata de aceasta initiativa legislativa. Astfel, Institutul va contacta toti liderii partidelor parlamentare, care sunt si parlamentari, pentru a prelua aceasta importanta initiativa legislativa si a o depune chiar de la inceputul urmatoarei sesiuni parlamentare, se mai arata in comunicatul IPP. 

Conducerea Camerei Deputatilor a decis, la sfarsitul lunii decembrie, sanctionarea celor opt deputati care au votat la "doua maini" cu interzicerea participarii la lucrarile forului legislativ o zi si pierderea indemnizatiei aferente pentru aceasta zi. 

Astfel, au fost sanctionati deputatii PDL Danut Liga, Marius Dugulescu si Valentin Rusu, social-democratii Ciprian Luca, Ioan Stan, Gheorghe Ana si Ion Dumitru si liberalul Vasile Berci. Comisia juridica a Camerei a constatat, in 29 noiembrie 2011, ca acesti deputati au votat multiplu, in urma sesizarilor facute de IPP. 

Sursa: AGERPRES